Smeđa leća BIO 500g

Cijena:17,90 kn

-+

Leća se spominje od prapovijesti. Na samom je vrhu zdravih mahunarki, a s obzirom da je najmanja po veličini, prednost leće je  da  se ne treba dugo kuhati (za razliku od ostalih mahunarki).
Najpoznatije su zelena i smeđa leća.

Statistike pokazuju da je, u zadnjih nekoliko godina, godišnja potrošnja leće na svjetskoj razini porasla za  3%.
Kao i sve ostale mahunarke, leća je bogata vlaknima: najviše ih ima u kuhanoj leći koja daje 4,5g vlakana u porciji od 125ml (1/2 šalice). Jestiva vlakna, koja se nalaze samo u biljnim namirnicama, sadrže cijeli niz supstanci koje organizam ne probavi.
Smeđa leća izvrsno pristaje s rajčicom, lukom, bijelim lukom i maslinovim uljem.

Možete je poslužiti kao glavno jelo u obliku variva ili juhe, u kombinaciji s tjesteninama, palentom, na salatu ili kao namaz.
Leća se zaista može kombinirati na puno načina, a osobito je prikladna za zimske mjesece kada organizam prirodno traži topla jela i variva.
Možete je poslužiti kao glavno jelo u obliku variva ili juhe, kao prilog mesu, u kombinaciji s tjesteninama, palentom, na salatu ili kao namaz. Jednako tako, njeno se brašno može miješati s brašnima žitarica u pripremi kruha i kolača.
Leća ne sadrži zasićene masnoće.

Osim sa žitaricama, leću je poželjno pripremati s jajima ili mesom. Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su alternativa mesu jer su, za razliku od mesa, pristupačnije

Nutritivna vrijednost u 100g:

Energetska vrijednost 1372 kJ / 326 kcal

Masti 2,4 g

od kojih zasićene masti 0,46 g

Ugljikohidrati 41,0 g

od kojih šećeri 1,38 g

od kojih vlakna 19,7 g

Bjelančevine 25,2 g

Sol 0,0 g

Način čuvanja: Na suhom i hladnom mjestu.

Pakiranje: 500g

Stavlja na tržište: Nutrimedica d.o.o., Udbinska 34, 10000 Zagreb