Amarant EKO 500g

17,90 kn

-+

Amarant je sitna i izuzetno hranjiva pseudo-žitarica te prirodno ne sadrži gluten. Zrna amaranta su izvrsna u pudinzima, jutarnjim voćnim kašama i kašicama za djecu, a popularna su i u prehrani sportaša.

Izuzetno dobar izvor proteina u prehrani vegetarijanaca (15.3g/100g), sadrži velike količine aminokiselina, uključujući lizin i metionin.
Vrlo je lako probavljiv.

Sitno sjeme amaranta je zanimljivo po tome što se nutritivno bogatstvo nalazi u unutrašnjosti zrna.
Ulje amaranta sadrži vitamin E i vrlo je jak antioksidans.

Česti minerali koji nedostaju ženama su željezo i kalcij. Skuhana amaranta (zrno) sadrži 80% dnevne doze kalcija,  ujedno je ukusna kaša. Također se preporučuje trudnicama pošto je bogat željezom i drugih hranljivim tvarima, koje su neophodne za rast i razvoj fetusa.

Možemo pripremiti zdrave, ukusne kokice od zrna amaranta. U čistu, suhu, jako zagrijanu posudu staviti nekoliko žlica amaranta i dobijemo male kokice.

Amarant je nježan, lagan, sočan i hranjiv, odličan u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom i rogačem. Za doručak ga možete pomiješati s ostalim žitaricama, sušenim voćem ili komadićima čokolade,

Upute za uporabu: kuhati 25 minuta u omjeru vode i amaranta 2.5:1

Ukusan je u varivima, ali oprez: kuhajte ga na laganoj vatri uz redovito miješanje budući da se lako lijepi za dno lonca.

Uvedite amarant u svakodnevnu prehranu!