Slanutak 500g

-10%

13,90 kn

12,51 kn

-+

Slanutak je omiljena mahunarka orašastog okusa s čvrstom i hrskavom teksturom. Dio je iste biljne obitelji kao i zeleni grašak, soja i kikiriki. Krasi ga uistinu fascinantan nutritivni sastav zbog čega ima povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Prije svega, bogat je izvor kvalitetnih proteina zbog čega je temelj vegetarijanske prehrane, a sljubljen u obroku sa žitaricom daje potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Poput drugih mahunarki, najvećim dijelom sadrži kompleksni ugljikohidrat – škrob, koji se sporo pretvara u glukozu te je zaslužan za niski glikemijski indeks slanutka. Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, slanutak je dobrodošla namirnica redukcijskih dijeta.

Jedan je od najboljih izvora prehrambenih vlakana i to i topivih i netopivih. Topiva su vlakna korisna u regulaciji razine kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna imaju važnu ulogu u pravilnom radu probavnog sustava čime se minimizira rizik od brojnih opasnih stanja organizma. Osim toga, slanutak je i dobar izvor željeza, kalija i folne kiseline, a kao dio svakodnevne prehrane blagotvorno utječe na prevenciju i kontrolu mnogih zdravstvenih tegoba poput srčanih i tegoba debelog crijeva te dijabetesa.

Izvrstan je u salatama, namazima i varivima, moguće ga jesti i kao grickalicu, no najčešće se priprema u obliku popularnih orijentalnih specijaliteta hummusa i falafela, a dostupan je i u obliku brašna.

Sastojci: 100% slanutak