Bombilla za Mate čaj 14 cm

Cijena:69,90 kn

-+

Yerba Mate Bombilla 14 cm od nehrđajućeg čelika za ispijanje čaja.
Latinoamerikanci s pravom ovaj čaj nazivaju ‘napitkom bogova’, a razvili su i čitav ritual ispijanja ove vrste čaja iz posebnih posuda koje su izrađene od osušenih tikvica, a zovu se calabase. Čaj se pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice – bombille koja u svom donjem dijelu sadrži rupice za filtriranje.
U posudu se ulije do pola ili 2/3 visine praha suhe biljke Mate nakon čega se posudica zatvori dlanom, protrese i otvori tako da otvor bude pod 45 stupnjeva. U posudu koja je i dalje nagnuta sa strane se ulije malo hladne vode te pusti kratko da odstoji. Nakon toga ulijeva se vruća, ali ne kipuća voda, optimalno 70-80 C, sve do ispod vrha te se onda stavlja u posudu slamčica – bombilla, malo se pričeka da se talog slegne i prvi Mate je spreman za piće.

Mate čaj je također moguće pripremiti uz pomoć hladne vode. Ovaj napitak bogova pije se u društvu i čak je njegova priprema vrsta rituala za smirenje.Obično je prvi Mate dosta jak i pije ga prvo osoba koja ga je spravila. Bombilla se pritom ne smije podizati s dna. Nakon što je ispijen, ulijeva se nova količina vruće vode i Mate se predaje drugoj osobi na ispijanje i tako redom u krug, sve dok napitak ne postane preslab.

U čaj se može dodati mlijeko, šećer, limun ili med kako bi se poboljšao okus.