Čili paprika mljevena 50g

Čili paprika mljevena 50g

1,06  (7,99 kn)

Nema na zalihi

Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka. Ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu. I ne samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.
Energetski sadržaj 100 g čilija u prahu iznosi 314 kcal / 1314 kJ. Od toga 55% ugljikohidrata, 17% masti i 12% proteina.
Odličan je izvor minerala željeza, magnezija, fosfora , kalcija i dobar izvor selena. Od vitamina sadrži vitamin A ,vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin E… također je dobar izvor piridoksina ,folne kiseline i kolina. U sastavu 100 g čilija nalazi se 34 g dijetalnih vlakana, 15 mg beta-karotena, 83 mg fitosterola, 310 μg luteina i zeaksantina, 21 μg likopena i 2,7 mg betaina.