Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje

Mediteranski način prehrane nameće se kao glavni obrazac pravilne prehrane jer u svojim osnovnim postavkama predstavlja pravilnu i uravnoteženu upotrebu namirnica koje osiguravaju organizmu sve nutritivno potrebne tvari. Glavni izvor masnoća u mediteranskoj prehrani je maslinovo ulje čija se upotreba s vremenom proširila na cijeli svijet. Osim privlačnog okusa i arome maslinovo ulje višestruko je korisno za zdravlje, a posebno se ističe u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola, ateroskleroze, hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih bolesti.
Kao što smo već rekli, maslinovo ulje glavni je izvor masti u mediteranskoj prehrani. Bogato je jednostruko nezasićenim masnim kiselinama (MUFA), posebno oleinskom masnom kiselinom koja ima visoku biološku i prehrambenu vrijednost (podižu razinu HDL-a) te je lako probavljiva. Istovremeno, siromašno je zasićenim masnim kiselinama (SFA) koje podižu razinu LDL-a, uzrokuju dijabetes, bolesti srca i žila, potiču debljanje te mogu biti i kancerogene.
Studija koja je provedena na muškarcima i ženama uspoređivala je učinak prehrane bogate jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama iz djevičanskog maslinovog ulja s prehranom bogatom zasićenim mastima. Dokazano je da prehrana maslinovim uljem dovodi do značajnog pada sistoličkog krvnog tlaka kada se usporedi s prehranom bogatom zasićenim masnim kiselinama.
Također, redovita upotreba maslinovog ulja olakšava prolazak hrane kroz probavni sustav čime se spriječava konstipacija te se poboljšava probava. Oleinska kiselina smanjuje osjećaj gladi i produljuje osjećaj sitosti te na taj način sudjeluje u održavanju adekvatne tjelesne mase.
Još jedna vrijedna karakteristika maslinovog ulje je bogatstvo fenolnim spojevima koji su najodgovrniji za antioksidacijsko djelovanje maslinovog ulja. Osim fenola, antioksidacijsko djelovanje maslinovog ulja potiče i od prisutnih tokoferola (vitamin E) koji daju stabilnost maslinovom ulju. Spriječavanje djelovanja slobodnih radikala pomaže kod preuranjeng starenja i u spriječavanju nastanka mnogih bolesti i oštećenja.
Maslinovo ulje može se upotrebaljavati i u kozmetici. Možemo ga naći u raznim kremama, serumima i pripravcima protiv bora (lipofilni tokoferoli su esencijalni za stabilizaciju bioloških membrana te površinsko nanošenje smanjuje pojavu bora). Maslinovo ulje može se nanositi i na cijelo tijelo umjesto mlijeka za tijelo kako bi koži vratili izgubljenu vlagu i mekoću ili čak i kao sredstvo za brže tamnjenje. U kombinaciji s žumanjkom, maslinovo ulje možete upotrijebiti i kao masku za kosu nakon čega će vaša kosa biti jača, sjajnija i zdravija.
Prema brojnim kliničkim studijama djevičansko maslinovo ulje djeluje pozitivno na zdravlje srca, krvožilnog sustava, smanjuje oksidativni stres, povisuje razinu HDL-a, snižava razinu LDL-a, snižava krvni tlak… Zato se preporučuje zamijena drugih biljnih ulja s maslinovim uljem koje se najčešće koristi kao dodatak salatama, ali nakon mnogih istraživanja dokazano je da se bez straha može koristiti i pri povišenim temperaturama (prženje, pečenje).