Uklonite umor slijedeći nekoliko jednostavnih pravila

Uklonite umor slijedeći nekoliko jednostavnih pravila

Jedna od najvećih problema današnjice je umor. Svi su konstantno umorni koliko god spavali i odmarali, a kao riješenje tog problema obično nalazimo u ispijanju šalice kave ili energeskog pića. Osim opće iscrpljenosti, umor može izazvati i ljutnju, nestrpljivost, nemir, smanjenu koncentraciju…
Umor se, sam po sebi, ne može klasificirati kao bolest nego kao klasični simptom nekog drugog problema poput loše prehrane, premale ili prevelike tjelesne aktivnosti, nedovoljno sna, preoterećenja virusima, nakupljanje vanjskih i unutarnjih otrovnih tvari, predmenstrualnog sindroma, poremećaja hormona ili depresije.
S nutritivne strane, nedostatak bilo kojeg vitamina ili minerala može negativno djelovati na imunološki sustav i tako uzrokovati umora. To se posebno odnosi na prehrambene tvari koje sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih stanica ( eritrocita) koje prenose kisik, a kisik se iskorištava za svaranje energije. U toj skupini najvažnije tvari su željezo, folna kiselina te vitamini B6 i B12.
Žene su posebno osjetljive zbog stalnih promjena u ravnoteži hormoni kod menstraucije, trudnoće ili menopauze. Također, zbog obilnih menstruacijskih krvarenja može se javiti anemija čiji simptom je umor i iscrpljenost.
Ako umor traje više od dva mjeseca i ako je popraćen s nekim drugim simptomoma( povišena tjelesna temperatura, mučnina, proljev, bolovi….) obavezno se posavjetujte s liječnikom. Tek kada se isključi medicinski uzrok umora, možete pokušati umor otkloniti pomoću dodataka prehrani.
Vitamini B skupine povoljno djeluju na živčani i imunosni sustav, a preporuča se jedna kapsula dva puta na dan s hranom. Poželjno je da kompleks sarži minimalnno 50 µg vitamina B12 i biotina, 400 µg folne kiseline i 50 mg svih ostalih vitamina iz te skupine.
Vitamin C potiče rad imunosnog sustava i smanjuje djelovanje slobodnih radikala. Doza koja Vam može pomoći je 500 mg vitamina C dva puta na dan.
Ginseng se u Aziji stoljećima propisivao kaoo energetski tonik. Sibirski i korejski ginseng imaju jače djelovanje dok Američki ima slična svojstva, ali slabija. Za obje vrste vrijedi ista dnevna doza koja iznosi 100-300 mg na dan.
Nedostatak magnezija također može utjecati na povećanje umora, a njegova konzumacija od 400 mg na dan tijekom 2 mjeseca može nadoknaditi taj manjak i suzbiti umor.
Osim dodatak prehrani možete si pomoći i kratkim popodnevnim snom, pravilnim rasporedom sna, umjerenom tjelesnom aktivnošću, unosom složenih ugljikohidrata te voća i povrća.