Sve što trebate znati o vitaminu C

Sve što trebate znati o vitaminu C

Vitamin C ili askorbinska kiselina smatra se jednim od najsigurnijih i najučinkovitijih nutrijenata i jedan je od 13 esencijalnih vitamina za ljudski organizam. Ovaj vitamin je topljiv u vodi pa ga tijelo ne može dugo zadržati, stoga se redovito mora konzumirati putem hrane ili dodataka prehrani. Čak i prije otkrića vitamina C i saznavanja njegovih glavnih karakteristika 1932., znanost je prepoznala kako nešto u citrusnom voću utječe na prevenciju skorbuta, bolesti od koje je stradalo više od 2 milijuna mornara između 1500. i 1800. godine.

Danas znamo da vitamin C doprinosi:
normalnom funkcioniranju živčanog sustava,
smanjenju umora i iscrpljenosti,
normalnoj funkciji imunološkog sustava,
stvaranju kolagena, proteina nužnog za formiranje i normalnu funkciju kože, kostiju, hrskavice, krvnih žila, zubi i desni,
boljoj apsorpciji željeza i
zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Nedavno provedena studija Sveučilišta u Michiganu razmatrala je više od 100 znanstvenih istraživanja na temu vitamina C provedenih u proteklih 10 godina i u sažetim rezultatima potvrdila velik broj potencijalnih prednosti konzumacije ovog vitamina. “Čim više proučavamo vitamin C, bolja su naša saznanja o njegovom raznolikom utjecaju na zdravlje organizma, od prevencije kardiovaskularnih bolesti, raka i moždanog udara, do održavanja zdravlja očiju i snažnog imunosnog sustava.“ izjavio je dr. Mark Moyad sa Sveučilišta Michigan, jedan od znanstvenika koji su radili na studiji.

Povoljan učinak ovog nutrijenta na zdravlje organizma je neupitan, stoga je važno pripaziti na njegovu konzumaciju.

Kako konzumirati vitamin C?
Preporučena dnevna količina vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, a nikako se ne preporučuje konzumiranje više od 2000 mg dnevno. Osnovni izvor vitamina C su svježe voće i povrće, a neki od najboljih izvora su citrusi (naranča, limun, grejp), kivi, paprika, rajčica, jagode, cvjetača, brokula i kelj. Važno napomenuti kako svjetlost i toplina uništavaju vitamin C, tako da se preporučuje konzumacija termički neobrađenog voća i povrća.

Alternativno, tu su dodaci prehrani, koji mogu predstavljati visoko kvalitetan izvor ovog nutrijenta. Na tržištu je dostupan velik broj dodataka prehrani s vitaminom C, a mi smo izdvojili neke od najboljih:

Jedan od najpopularnijih oblika vitamina C je natrijev askorbat, mineralna sol koja je posebna po tome što se bolje apsorbira u organizmu u odnosu na askorbinsku kiselinu, osnovni oblik vitamina C. Učinkovit je i siguran izvor vitamina C za sve osobe koje ne konzumiraju dovoljnu količinu ovog nutrijenta putem prehrane. Posebice se preporučuje osobama koje imaju problema s probavljanjem kisele hrane, jer je manje iritirajuć u odnosu na askorbinsku kiselinu prisutnu u voću i povrću. Visoko kvalitetni natrijev askorbat dostupan je u Nutrimedica web trgovini.

Za početak potrebno je razjasniti što su liposomi. Radi se o sitnim fosfolipidima ili masnim česticama koje se još od 1970-ih koriste za učinkovit prijenos nutrijenata i lijekova u organizmu. Dodaci prehrani s liposomalnim vitaminom C sadrže vitamin C u mikroskopskim fosolipidnim sferama, zbog čega se poboljšava apsorpcija ovog nutrijenta u organizmu. Lipidne sfere omogućuju bolje upijanje vitamina C u krvotok i manje oštećivanje vitamina želučanom kiselinom, pa se također radi o visoko kvalitetnom izvoru ovog esencijalnog vitamina.

Ovaj dodatak prehrani u prahu osim vitamina C sadrži još dva nutrijenta važna za održavanje zdravlja organizma: magnezij i lizin.

Magnezij je mineral čijom konzumacijom pridonosimo normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava, regulaciji krvnog tlaka i funkcioniranju imunosnog sustava, kao i uravnoteženoj razini energije. Nedostatak magnezija u organizmu može biti prouzročen povećanom konzumacijom alkohola, kao nuspojava pojedinih lijekova ili zbog bolesti poput dijabetesa.

Lizin je esencijalna aminokiselina koja je glavni sastojak kolagena i ostalih vrsta proteina u tijelu. Ljudski organizam ne može sam proizvesti lizin, stoga ga je potrebno konzumirati kroz hranu ili dodatke prehrani, kao što je Immun Collagen Plus. Redovita konzumacija pridonosi boljoj apsorpciji kalcija, željeza i cinka, ispravnom funkcioniranju imunosnog sustava i proizvodnji kolagena.

Vitamin C je esencijalni nutrijent i vrlo je važno pripaziti na njegovu redovitu konzumaciju s obzirom na to da ga ljudski organizam ne može pohranjivati. Za većinu ljudi jedna šalica jagoda, crvene paprike ili brokule će pružiti dovoljnu dnevnu količinu vitamina C. Ako svakodnevno ne konzumirate dovoljne količine svježeg voća i povrća ili ne podnosite kiseline iz njih, preporučuje se konzumacija dodataka prehrani s vitaminom C, kako biste omogućili normalno funkcioniranje organizma.