Sve što trebate znati o lizinu, jednoj od 9 esencijalnih aminokiselina

Sve što trebate znati o lizinu, jednoj od 9 esencijalnih aminokiselina

Aminokiseline su molekule koje su potrebne svim živim bićima za formiranje bjelančevina. Ljudima je za ispravno funkcioniranje organizma potrebno 20 različitih aminokiselina, od kojih je 9 esencijalnih. Esencijalne aminokiseline su drugačije od ostalih po tome što ih ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, pa ih je stoga potrebno unositi putem prehrane ili dodataka prehrani. Jedna od njih je i lizin ili L-lizin.

Ova esencijalna aminokiselina omogućuje ispravan rast, te je važna za proizvodnju karnitina, nutirijenta zaslužnog za pretvorbu masnih kiselina u energiju, a time i smanjivanje razine kolesterola. Uz to, lizin poboljšava apsorpciju kalcija te je vrlo važan za proizvodnju kolagena, ključnog za formiranje kosti, ali i vezivnih tkiva – kože, tetiva i hrskavica. Ukratko, lizin je uistinu esencijalan za normalno funkcioniranje organizma, pa je važno osigurati njegov pravilan unos.

Nedovoljne količine lizina u organizmu mogu uzrokovati:

  • Umor
  • Mučninu
  • Vrtoglavicu
  • Gubitak apetita
  • Uznemirenost
  • Sporo rast
  • Anemija
  • Reproduktivne poremećaje

Lizin je dostupan u brojnim namirnicama bogatim proteinima. Uglavnom se radi o namirnicama životinjskog porijekla, kao što su meso (posebice crveno meso, svinjetina i perad), sir, riba, jaja, ali i nekim biljnih namirmicama poput soje i plavo-zelene alge spiruline. Iako većina ljudi uglavnom dobiva dovoljne količine lizina iz prehrane, određene skupine trebaju obratiti posebnu pozornost na njegovu konzumaciju. Neke od njih su starija populacija, a naročito muškarci, kao i sportaši te vegani koji ne kozumiraju dovoljno soje i ostalih grahorica bogatih lizinom.

Redovna konzumacija dovoljne količine lizina utječe na ispravno funkcioniranje cijelog niza procesa u organizmu, a u nastavku smo izdvojili neke od najzanimljivijih.

1. Olakšava simptome herpesa
Herpes na usni ili groznica na usni izazvana je virusom herpes simplex tipa 1 (HSV-1). Ova neugodna pojava relativno je učestala kod velikog broja ljudi, a njen nastanak potkanut je padom imuniteta, kao i pojačanim stresom. Znanstvene studije (1, 2) ukazale su kako dodaci prehrani koji sadrže lizin mogu utjecati na ublažavanje simptoma virusa herpes simplex, ali i na sprječavanje pojave simptoma. Pretpostavlja se kako lizin blokira arginin, drugu vrstu amino kiseline koja je nužna za umnožavanje virusa HSV-1.

2. Može poboljšati apsorpciju i zadržavanje kalcija
Lizin može utjecati na sposobnost organizma da zadrži kalcij. Pretpostavlja se kako lizin pojačava apsorpciju kalcija u crijevima te pomaže bubrezima da ga zadrže u organizmu. S obzirom na to da je kalcij iznimno važan za zdravlje kostiju, neki znantvenici smatraju kako bi ova aminokiselina mogla imati važnu ulogu u prevenciji ostoporoze.

3. Može utjecati na ubrzanje zacjeljivanja rana
Zacjeljivanje rana i ožiljaka je složen proces koji zahtijeva širok raspon minerala, vitamina i drugih faktora. Pokazalo se kako lizin igra vrlo važnu ulogu u ovom procesu (3) te da nedovoljne količine ove aminokiseline utječu na smanjenu učinkovitost zacjeljivanja. Do ovoga dolazi zato što je lizin nužan za proizvodnju kolagena (5), vrste proteina nužne za formiranje kože i kostiju, a dokazano je i kako može utjecati na povećanje broja novih stanica prilikom zacjeljivanja, kao i formiranje krvnih žila (6).

Osim u hrani, lizin je dostupan i obliku dodataka prehrani, koji imaju određene prednosti – omogućuju preciznu kontrolu unosa ove esencijalne aminokiseline, jednostavni su za konzumaciju, a neki od njih kombiniraju lizin s drugim nutrijentima važnima za ispravno funkcioniranje organizma. U našoj web trgovini dostupan je lizin u kapsulama, kao i lizin u prahu, kojeg je potrebno umiješati u hranu ili piće.

Još jedna dostupna varijanta je i Immun Collagen Plus, dodatak prehrani bogat vitaminom C, magnezijem i lizinom, koji pridonosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, pomaže u stvaranju energije, formiranju kolagena, kao i normalnoj funkciji mišića.