Stevia (Stevia rebaudiana)

Stevia (Stevia rebaudiana)

Stevia se već godinama nalazi na vrhu ljestvice prirodnih zamjena za šećer. Ova biljka potječe iz Južne Amerike gdje se već stotinama godina koristi kao sladilo. Domoroci su svježe lišće stevije dodavali u napitke, dok bi od sušenih listića radili čajeve, tj. biljne infuzije, ili bi ih pak žvakali u suhom ili svježem obliku kao poslasticu.
Stevija se u komercijalne svrhe, kao zasladivač dobiven ektrakcijom iz lišća, prvo počela koristiti u Japanu 1968. godine gdje je i dalje vrlo popularna. Najviše se kultivira u Paragvaju, Keniji, Kini, SAD-u, Vijetnamu, Brazilu, Indiji, Argentini i Kolumbiji, a njena konzumacija svakim je danom sve veća diljem cijeloga svijeta.
Zbog svog sastava stevija ima primjenu u medicinske i komercijalne svrhe. Na 100 g suhe tvari, list stevije sadrži 35.2% ugljikohidrata, 12-20.42% proteina, 2.7-4.34% masti, 13.12% pepela, dok ostatak čine steviol-glikozidi od kojih potječe slatkoća biljke. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i sumpor u većim količinama te bakar, kobalt, mangan, cink, selen i molibden u manjim količinama. Dobivanje bijelog slatkastog praha započinje uzgojem i berbom biljke nakon čega se svježi listovi stevije suše te namaču u vrućoj vodi. Sljedeći korak je filtracija i pročišćavanje tekućeg ekstrakta vodom ili smjesom vode i alkohola (ukoliko se koristi alkoholno otapalo, provodi se dodatno pročišćavanje kako bi se uklonio sav alkohol). Dobiva se ekstarkt visoke čistoće koji mora sadržavati više od 95% steviol – glikozida kako bi zadovoljio standarde propisane od strane regulatornih ustanova Europe i SAD-a.
Uporaba stevije se preporuča kod raznih bolesti poput dijabetesa, karijesa, gojaznosti i želučanih infekcija.

DIJABETES
Steviol-glikozidi imaju pojačavajući efekt na sekreciju inzulina tako što direktno uječu na β-stanice te su mogući antihiperglikemijski agensi. Steviozid ima sposobnost održavanja razine glukoze u krvi tako što povećava iskorištenje glukoze. To je primijećeno zahvaljujući sposobnosti steviozida da pojača inzulinsku sekreciju. Slično tome, proteinski izolati soje pokazali su da reduciraju serumski kolesterol, LDL kolesterol, trigliceride. Dugoročno izlaganje dijabetičara kombinaciji stevie i proteinskih izolata soje moglo bi efikasno balansirati glukozu u krvi, krvni tlak, lipide te razinu glukagona te se pokazuje kao mogući tretman za dijabetes.

KARIJES.
Kako bi se održalo oralno zdravlje, prirodni zaslađivači najbolja su zamjena za šećer. Kontrolirane humane studije i studije na životinjama pokazala su da zamjene za šećer igraju značajnu ulogu u prevenciji karijesa. Pokazalo se da veća količina steviozida ima sposobnost reducirati bakterijski rast. Također, kada se steviozid koristi kao sladilo potrebna je manja količina nego saharoze. Zbog toga steviozid može biti adekvatna zamjena za saharozu u svrhu očuvanja dentalnog zdravlja.

DIJAREJA.
Steviol-glikozidi posjeduju mnoštvo karakteristika koje ih čine potencijalnim antidiureticima. Steviozid je antibakterijski kao i antiviralni agens. Ima inhibitornu ulogu u prevenciji intestinalne mišićne kontrakcije. Na taj način pomaže u borbi protiv sindroma iritabilnog crijeva i upalnih bolesti crijeva. Steviol i njegovi derivati ispitivani su i za korištenje protiv dijareičnih infekcija.