Riješite se glavobolje prirodnim putem

Riješite se glavobolje prirodnim putem

Glavobolja je pojava koja je nažalost postala dio svakodnevnog života. Nedostatak sna, nepravilna prehrana, stres, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerno ispijanje kave i alkohola samo su neki od poznatih faktora koji mogu uzrokovati ovu neugodnu pojavu. Kada dođe do riješavanja ovog problema, uglavnom svi posežemo za nekim od brojnih lijekova koji su dostupni na tržištu. Svi ti lijekovi trenutačno olakšavaju bol, no ponekad oni znaju izazvati nuspojave koje osjetimo trenutno ili tek nakon izvjesnog vremena. Također, sustavnim korištenjem lijekova tijelo stječe otpornost prema istima pa se time efekt samog lijeka smanjuje. Iz tog razloga se preporučuje da se glavobolje probamo riješiti najprije prirodnim putem pa tek onda, ukoliko i dalje postoji potreba, posegnemo za analgetikom. Izdvojili smo nekoliko prirodnih načina koji Vam mogu pomoći u rješavanju problema glavobolje.
1. ĐUMBIR
U ljekovitost đumbira uvjerili smo se već nekoliko puta, no ovako moćan korijen i zaslužuje da ga spomenemo još nekoliko puta. Đumbirovova aktivna komponenta gingerol ima analgetička svojstva i djeluje na smanjenje boli. Pomiješajte ¼ žličice sviježe naribanog đumbira ili đumbira u prahu s 200 ml vode i popijte. Nakon 20 minuta do pola sata, Vaša glavobolja bi trebala nestati.
2. MENTA
Kada netko spomene mentu, zasigurno vam na pamet prvo pada osvježenje koje ona donosi našem organizmu. Miris i okus mente razbuđuju naša osjetila pa nije ni čudo što se mente koristi kao dodatak mnogim jelima i pićima. No sigurno niste znali da menta može djelovati i na smanjenje glavobolje. Najbolje djelovanje ima eterično ulje mente koje možete dodati u vruću kupku ili u difuzer, ali jednako djelovanje trebala bi imati i šalica vrućeg čaja od mente.
3. KAVA
Ovdje je potrebno još jednom naglasiti da prekomjerna konzumacija kave može izazvati glavobolju, ali ako niste okorjeli kavopija, šalica kave vam može pomoći kod ublažavanja glavobolje. Dodatno, u kratku i jaku kavu možete iscijediti malo limunovog soka koji će ubrzati nestanak glavobolje. S druge strane, ako su Vaše glavobolje konstante, trebali bi smanjiti unos kofeina. Ako se odlučite na ovaj potez, nikako se ne preporučuje naglo i kompletno izbacivanje kofeina jer to može izazvati još veće glavobolje. Iz tog razloga preporučuje se postepeno smanjivanje unosa kave koju možete zamijeniti nekim biljnim čajem.
4. VODA
Najbanalniji uzrok glavobolji može biti dehidracija organizma. Najbolji primjer za glavobolju izazvanu dehidracijom je dan nakon prekomjerne konzumacije alkohola, no naravno primjera je još mnogo. Kako bi spriječili dehidraciju organizma, a time i glavobolju koja se javlja kao posljedica dehidracije, uvjek uz sebe imajte bočicu ili čašu vode koja će Vas podsjećati na to da je voda neophodna za zdravlje Vašeg organizma.
5. SVJEŽI ZRAK
Koliko puta ste osjetili glavobolju nakon dužeg boravka u zadimljenim i zagušljivim prostorijama? Razlog tome je nedostatak kisika, a kao posljedica se javljaju glavobolja, malaksalost, osjećaj umora, nedostatak koncentracije… Zato je potrebno redovno prozračivanje prostorija u kojima boravite, pogotovo ako se u tim prostorijama i puši ili u njima vrijeme provodi više ljudi. Također, svakodnevna šetnja parkom može uvelike olakšati ovaj problem.