Vege rožata

Rožata je tradicionalni desert koji se inače priprema od jaja, mlijeka, šećera i ostalih sastojaka, a nešto je popularnija u južnijim dijelovima Lijepe naše. Za naizgled jednostavan desert, ipak je potrebno malo više iskustva kako bi on ispao savršen, pa je vrijeme da se bacite na posao. Mi Vam danas donosimo recept za rožatu koja ne sadrži namirnice životnjskog podrijetla kako bi svi mogli uživati u ovoj ukusnoj slastici.

 

UMAK OD KARAMELE

2 žličice kokosovog šećera

1/2 šalice bademovog mlijeka

Prstohvat himalajske soli 

KREMA

3/4 šalice bademovog mlijeka

1 žličica tapioka škroba 

3/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka

3 žličice agavinog sirupa 

1 žličica burbon vanilije 

 

METODA:

1.ZA KARAMEL UMAK: sve sastojke stavite u tavu ili lonac i zagrijavajte na jakoj vatri povremeno miješajući. Kada smjesa provrije i počnu se stvarati mjehurići, smanjite vatru na najslabije.

 2.Na laganoj vatri kuhajte još 4-5 minuta. Svakih 30ak sekundi promiješate karamel. Budite oprezni i isprobavajte karamel jer brzo može zagoriti i postati gorak.

3.Karmel podijelite na dva djela. Jedan dio stavite na dno posudice koju mislite koristiti kao kalup za rožatu, a drugi dio ostavite u loncu.

4.ZA KREMU: u loncu dobro izmiješajte tapioka škrob s bademovim mlijekom da nema grudica. Polagano dodajte ostale sastojke.

5.Lonac stavite na jaku vatru dok ne primjetite pojavu mjehurića i zatim ju smanjite. Lagano kuhajte i miješajte kremu dok ne postane gusta i glatka.

6.Pažljivo stavite kremu na karamel i ostavite u hladnjaku najmanje 3 h.

7.Kada se krema stisnula i ohladila, tupim nožićem odvojite kremu od stijenki posudica, stavite tanjurić na vrh posude i okrenite. 

8.Ostatak karamele prelite preko rožate ili ukrasite po želji.