Superlimunada

U borbi protv gripe i prehlade, kao pomoć kod gubitka suvišnih kilograma, kao pomoć kod usporenog metabolizma ili kao dio beauty rutine, svakodnenvno se ističe limun. Limun je naziv i za stablo i za plod iz porodice citrusa i već stoljećima se svrstava među najzdravije namirnice svijeta, a primjene su mu bezgranične.... Od klasične upotrebe kao dodatak čaju, preko limunade (obične ili u raznim izvedbama) do upotrebe limune u pripremi slastica, glavnih jela, umaka, smoothija...

Mi ćemo se danas fokusirati na neobičnu verziju limunade čijoj hranjivosti, osim samog limuna, doprinose i ostali sastojci : Immun kolagen plus prah, cimet i stevia.

O dobrobitima limuna za naš oranizam već svi sve znamo pa ćemo ovdje istaknuti samo nekoliko najvažnijih. Limun je izvrstan izvor vitamina C koji djeluje kao antioksidans i štiti stanice od uništenja. Sok limuna štiti jetru i stimulira njen rad, normalizira rad crijeva, potiče njihovo pražnjenje, spriječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, podiže energiju, regulira metabolizam...

Immun kolagen plus praškasta je mješavina natrijeva askorbata, magnezija i L-lizin hidroklorida. Takva kombinacija predstavlja odličnu formulaciju koja  našem tijelu stimulira proizvodnju kolagena, podiže energiju i pojačava naš imunitet.

Kolagen ima važnu zadaću u našem tijelu, a to je izgradnja gotovo svih tkiva (mišića, kosti, kože, tetiva, probavnog sustava, krvnih  žila, hrksavice...). Kolagen utječe na elastičnost, glatkoću i čvrstoću svih navedenih tkiva. Svakodnevnom konzumacijom ovog proteina poboljšat ćete izgled svoje kože, ukloniti crvenilo, suhoću i perutavost. S obzirom da kolagen izgrađuje hrskavicu, može doći do smanjenja bolova u zglobovima koji se javljaju kao posljedica istrošene hrskavice. Kolagen može pomoći i kod regulacije probave te može obnoviti oštećenu sluznicu crijeva. 

 Natrijev askorbat nekiseli je oblik vitamina C koji se u našem organizmu apsorbira bolje od askorbinske kiseline. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Vitamin C u ovom obliku prikladan je i za osobe s oštećenom želučanom sluznicom, probavnim smetanjama, gastritisom...

Najpoznatija uloga magnezija je ona u opuštanju mišića i stvaranju energije. On djeluje kao katalizator enzima koji sudjeluju u stvaranju energije, olakšava grčeve izazvane prevelikom tjelesnom aktivnosti ili menstrualne grčeve. Također, nedostatak magnezija može negativno djelovati na prijenos signala između dvije živčane stanice ili između živčane stanice i mišića što posljedično može dovesti do razdražljivosti, loše koncentracije ili nesanice. Zato se pribjegava suplementaciji magnezijom i kod stanja poput depresije, migrene, poremećaja sna.

Aminokiselina lizin se ističe kao vrlo važna gradivna jedinica svih proteina. Izrazito je bitna u rastu djece jer je ključna za ispravan rast kostiju s obzirom na to da pospješuje apsorpciju kalcija i održava pozitivnu ravnotežu dušika u organizmu. Također, sudjeluje u proizvodnji kolagen, antitijela, hormona i enzima. Naše tijelo sadrži oko 20% kolagena od čega 500g otpada na lizin.

U prošlosti je cimet imao ulogu prirodnog lijeka za brojne zdravstvene tegobe, a svoje pozitivne učinke na ljudsko zdravlje pokazuje i danas. Cimet je izvrstan izvor mineral poput mangana, željeza, kalcija, bakra, cinka, a od vitamin se na prvom mjestu ističu vitamini C I K, a slijede ih vitamin B2 I B6.  Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod upala i infekcija, u stabiliziraciji razine šećera u krvi, poboljšavaju aktivnost mozga, smanjuju razinu kolesterola... Cimet se često koristi i kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma te u ublažavanju prabvnih smetnji.

Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranja energije, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, povećava apsorpciju željeza, doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava,  doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, kostiju, kože, krvnih žila, zubi, doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Magnezij doprinosi normalnim psihološkim funkcijama, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom stvaranju energije, normalnoj sintezi proteina i funkciji mišića, normalnoj funkciji kostiju i zubi, ravnoteži elektrolita te igra važnu ulogu u procesu diobe stanice.

 

 

RECEPT:

Sok jednog limuna

½ žličice immune collagen plus praha

½ žličice stevie

1/3 žličice cimeta

 

1. sve sastojke dobro promiješajte s 2,5 dl mlake vode.

2. piti svako jutro na prazan želudac.

 

Limunada pripreljena na ovakav način prikladna je i za vegane  i vegetarijance. Steviu možete zamijeniti i eritritolom ili ksilitolom.  Ako ne sljedite vegansku ili vegetarijansku prehranu, kao zaslađivač možete koristiti i med, samo pazite da on bude potpuno prirodan i pouzdanog podrijetla.