Otkrijte ljekovitost ulja crnog kima, saveznika u borbi protiv alergija i ojačavanju imuniteta

Otkrijte ljekovitost ulja crnog kima, saveznika u borbi protiv alergija i ojačavanju imuniteta

Crni kim ili nigella sativa biljka je koja se već stoljećima koristi u narodnoj medicini diljem svijeta zbog svojih ljekovitih svojstava, a možda ste za nju čuli i pod drugim nazivima poput crnog kumina, ruskog korijandera, čorokota ili čurekota. Ova cvjetnica, visoka oko 30 centimetara, sadrži sitne crne sjemenke u kojima leži tajna njezine ljekovitosti. Zbog svog kemijskog sastava, sjemenke crnog kima smatraju se panacejom ili lijekom za sve, te se primjenjuju u ublažavanju cijelog niza zdravstvenih tegoba, zbog čega ih neki se smatraju dovoljno ozbiljno. No kroz više od 200 do sada provedenih znanstvenih istraživanja dokazan je njihov blagotvoran utjecaj na tegobe poput alergija i astme, razinu kolesterola i šećera u krvi i probleme s kožom, a pokazalo se i kako imaju povoljan utjecaj na imunitet. U nastavku vam donosimo više detalja o učinku ulja ovih malih, ali moćnih sjemenki te nekoliko savjeta o njegovoj konzumaciji.

Jačanje imuniteta
Dolaskom hladnijeg vremena, svima nam je potrebna pomoć u sprječavanju pada imuniteta kako bismo se čim lakše obranili od prehlada i viroza koje nam mogu narušiti dnevni raspored na nekoliko dana. Održavanjem snažnog imuniteta naš organizam se dugoročno može bolje zaštititi i od ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Ulje crnog kima jedan je od najboljih pripravaka koji nam mogu pomoći u tome.

Sjemenke su iznimno bogate antioksidansima poput karvakrola, t-anetola i 4-terpineola, a za antioksidativno djelovanje najodgovorniji je timokinon. Ovi kemijski spojevi zaslužni su za protuupalno i antibakterijsko djelovanje ulja crnog kima na organizam. Istraživanja su pokazala porast broja T-limfocita i NK stanica nakon konzumacije ulja, što ojačava prirodni obrambeni mehanizam u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.
Kako biste spriječili pad imuniteta, ulje crnog kima preporučuje se konzumirati kontinuirano tijekom godine.

Pomoć u borbi s alergijama i astmom
Alergije su prekomjerne reakcije imunosnog sustava na inače neškodljive čimbenike iz okoline. Radi se o mehanizmu kojim se naše tijelo štiti od svih potencijalnih opasnosti poput bakterija i virusa. No u slučaju alergija, organizam prepoznaje čimbenike poput peludi ili nekih vrsta hrane kao opasnost i izaziva snažnu imunološku reakciju.
Ulje crnog kima dokazano utječe na smanjivanje jačine alergijskih reakcija. Za ostvarivanje ovog učinka potrebna je redovita i dugoročna upotreba. Za ublažavanje simptoma alergije na pelud, preporučuje se s konzumacijom započeti nekoliko mjeseci prije polinacije, dakle još tijekom zime, i nastaviti sve do kraja jeseni kada je koncentracija alergena u zraku na niskim razinama.
Timokinon, glavni aktivni sastojak sjemenki crnog kima, pokazao se kao učinkovito sredstvo za zaštitu bronhija, pospješivanje funkcije disanja i ublažavanje simptoma astme.

Regulacija razine šećera u krvi
Neki od simptoma visoke razine šećera u krvi su žeđ, neplanirani gubitak tjelesne mase, umor i problemi s koncentracijom. Iako je razina šećera u krvi promjenjiva, problem nastupa kada je ta razina kontinuirano povišena. Dugoročno ignoriranje ovih simptoma može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, stoga je vrlo važno pravovremeno reagirati.
Brojna istraživanja pokazala su kako je kemijski sastav crnog kima učinkovit u održavanju ujednačene razine šećera u krvi, što ga čini sjajnim dodatkom prehrani za prevenciju navedenih tegoba. Jedno od istraživanja, provedeno na 94 ispitanika koji su tijekom tri mjeseca dnevno konzumirali crni kim, pokazalo je značajno smanjenje prosječne razine šećera u krvi, kao i smanjenu rezistenciju na inzulin.
Konzumacija ulja crnog kima povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica gušterače, čime dolazi do regulacije šećera i kolesterola, a glavni aktivni sastojak timokinon utječe na smanjivanje “lošeg” kolesterola i razinu glukoze u krvi, što ga čini odličnim, potpuno prirodnim načinom za prevenciju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Problemi s kožom
Zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina, ulje crnog kima učinkovito je i u dermalnoj primjeni. U narodnoj medicini i fitoterapiji koristi se za ublažavanje kožnih problema poput ekcema, psorijaze, akni, rozaceje, ožiljaka i strija, a ima i blagotvoran učinak na suhu kožu. Smatra se kako je učinkovit i kao anti-age sredstvo koje usporava nastanak bora.
Ova primjena naravno nije slučajna, a povoljan utjecaj na kožu također je potkrijepljen i znanstvenim dokazima. Kao primjer možemo navesti istraživanje koje sugerira povoljan učinak antimikrobnih i protuupalnih svojstava crnog kima na akne – 58% ispitanika ocijenilo je učinak na simptome akni povoljnim, dok ih je 38% učinak ocijenilo umjerenim.
Za dermalnu primjenu potrebno ga je razrijediti i koristiti kao mješavinu s drugim uljima pogodnim za primjenu na koži. Preporučuje se mješavina u kojoj se nalazi oko 5% ulja crnog kima. Kao alternativa ulju, dostupna je i mast crnog kima s hladno prešanim uljima crnog kima i noćurka, ekstraktom nevena i zobi te dodatkom vitamina E, idealna za umirivanje i regeneraciju kože.

U našoj ponudi dostupno je prirodno, 100% hladno prešano ulje sjemenki crnog kima, koje zbog načina obrade zadržava ljekovita svojstva i svježinu. Kemijski spojevi u sjemenkama su osjetljivi na temperaturu i svjetlost, stoga je važno da budu prešani na niskoj temperaturi te potom pohranjeni u zatamnjene staklene bočice, kako bi zadržali svoju ljekovitost. Osim minimalne prerade, Nutrimedica ulje jedno je od najboljih ulja crnog kima na tržištu i zato što ne sadrži sintetičke preparate, već samo stopostotno ulje sjemenki.

Kako ga konzumirati?
Važno je napomenuti kako je ulje crnog kima pikantnog okusa, pa mnogima ne odgovara njegova konzumacija bez ikakvih dodataka. Zato preporučujemo kombiniranje ulja s jogurtom ili sokom, a sjajan je i kao dodatak smoothie-ima za ultimativnu dozu hranjivih tvari. Nije na odmet spomenuti i kako se pokazalo da med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju, pa se preporučuje njihova zajednička konzumacija.
Preporučeno dnevno doziranje ulja crnog kima je jedna čajna žličica dva do tri puta dnevno:
Osobe do 75 kg: dvije čajne žličice dnevno, najbolje prije obroka
Osobe iznad 75 kg: tri čajne žličice dnevno, najbolje prije obroka
Djeca iznad 2 godine starosti: oko dvije žličice ulja dnevno prije obroka, po sistemu kap po kilogramu tjelesne težine.
Najbolji rezultati postižu se nakon osam do dvanaest tjedana redovite konzumacije, koja se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, djeci mlađoj od 2 godine i osobama s transplantiranim organima.
Kao alternativa ovom obliku konzumacije, dostupne su i kapsule s uljem crnog kima. Ova opcija idealna je za sve koji žele ostvariti prednosti konzumacije crnog kima, a ne odgovara im okus ulja.

Crni kim od davnina pronalazi primjenu u ublažavanju simptoma cijelog niza zdravstvenih tegoba. Njegov jedinstveni kemijski sastav pomaže u postizanju ravnoteže organizma i njegovog ispravnog funkcioniranja, za što postoje i brojni znanstveni dokazi. Hladno prešano ulje crnog kima zadržava ljekovita svojstva sjemenki i može se lako kombinirati s brojnim namirnicama, zbog čega je iznimno praktično za konzumaciju. Preporučujemo njegovo redovito korištenje za jačanje imunosnog sustava i ostvarivanje ostalih blagotvornih učinaka na zdravlje.