Natrijev askorbat- nekiseli vitamin C

Natrijev askorbat- nekiseli vitamin C

VITAMIN C – NATRIJ (SODIUM) ASKORBAT
Natrij askorbat je nekiseli oblik vitamina C koji se u našem organizmu apsorbira bolje od askorbinske kiseline. Natrij askorbat sudjeluje kao reducens u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Natrij askorbat, osim s vodom, može se miješati i sa sokovima, ili smoothijem i ostalim pripravcima po izboru.
Imunološki sustav pruža dobar odgovor na vitamin C što je dobro jer je ponekad teško razlučiti virusne ili bakterijske upale. Dokazi iz više od dvadeset istraživanja govore u prilog tvrdnji o smanjivanju jačine simptoma prehlade. Primjerice trkači maratona s jednim gramom dnevno vitamina C mogu izbjeći infekcije gornjih dišnih puteva koje obično nastupaju nakon natjecanja.
Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranja energije, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, povećava apsorpciju željeza, doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, doprinosi regeneraciji reducirane forme vitamina E, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni, doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice, kostiju, kože, krvnih žila, zubi, doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Skorbut je bolest mornara, koja se javlja uslijed nedostatka vitamina C. Nakon što su koristili natrij askorbat došlo je do značajnog poboljšanja njihovog zdravlja.
Napisao:
Tomislav Kolarević mag. ing. molekularne biotehnologije