Nastanak i prevencija osteoporoze

Nastanak i prevencija osteoporoze

Osteoporoza je “tiha“ bolest koja napada uglavnom osobe starije od 50. godina od čega čak 80% otpada na žene. Karakterizira ju gubitak koštane mase tj. smanjenje gustoće kosti što dovodi do čestih lomova. Maksimum koštane mase doseže se oko 30. godine života i on se uglavnom održava sve do menopauze. To znači da je aktivnost osteoblasta (stanica koje izgrađuju koštano tkivo) i osteoklasta (stanica koje razgrađuju koštano tkivo) u ravnoteži. Nakon menopauze aktivnost osteoblasta opada i tada dolazi do nastanka osteoporoze koja je dodatno potaknuta opadanjem razine ženskih spolnih hormona koji nadziru ulaganje kalcija u kosti.
Rizični čimbenici za nastanak osteoporoze mogu biti nasljedni ili čimbenici uzrokovani stilom života. Ukoliko su Vaša majka ili baka patile od osteoporoze, rizik da Vi obolite povećava se za 80%. Također, rizik za pojavu osteoporoze povećava i sjedilački način života, pušenje, nepravilna prehrana, prekomjerna konzumacija kave i alkohola, neredoviti ciklusi, rana menopauza, ponovljeni lomovi i nedovoljno izlaganje suncu.
Budući da još uvijek ne postoji idealan lijek za tu bolest, najbolji način liječenja osteoporoze je prevencija. Sa prevencijom treba započeti još u djetinjstvu i za vrijeme adolescencije kada kosti rastu i postiže se maksimalna tj. vršna koštana masa. Suplementacija u ranijoj dječjoj dobi može dovesti do povećanja mineralne gustoće kostiju, a uzimanje suplementa kalcija ili hrane obogaćene kalcijom kroz mlađe životno doba žena može utjecati na smanjenje rizika od osteoporoze.
Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a čak 99% kalcija nalazi se u koštanom sustavu. Iznimnu važnosti zauzima u izgradnju čvrstih kostiju i zubi te u održavanje zdravlja desni, pravilnog rada srca i prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica Preporučeni dnevni unos kalcija za osobe starosti od 19-50 godina iznosi 1000 mg/dan. Kod osoba starosti 50 i više godina on se povećava na 1200 mg/dan, dok za oboljele od osteoporoze on iznosi 1300 do 1500 mg/dan. Najbolji prirodni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te pojedine namirnice iz skupina povrća (kelj, brokula, peršin), orašastog voća (bademi, lješnjaci) te namirnica iz mora (riblji namaz, riblja ikra). Mlijeko i mliječni proizvodi se, međutim, uzimaju kao standardi po kojima se može procijeniti unos kalcija u ljudski organizam jer osim kalcija sadrže i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju i korištenje kalcija. Osim toga, potreban je djeci za normalan rast, a odraslima za svaku funkciju koja zahtjeva kalcij (prenošenje živčanih podražaja, pravilan ritam srca i grušanje krvi). Dovoljna količina vitamina D prevenirati će osteoporozu, napredovanje osteoartritisa i hipertenziju. U nedostatku vitamina D apsorpcija ukupnog kalcija unesenog putem hrane iznosi nešto manje od 10%, dok se u prisustvu vitamina D apsorbira prosječno 30% kalcija. Najbolji način opskrbe organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zrakama u trajanju 10-15 minuta, no u zimskim mjesecima dobro je osigurati preporučenu količinu vitamina D putem suplemenata (osobe starosne dobi od 19-50 godina 200 I.U., a osobe starije do 50 godina 400 I.U.).
Iako se smatra da čak svaka treća žena razvije osteoporozu nakon menopauze, ta brojka vas ne mora strašiti ukoliko pravovremeno reagirate. Dovoljan unos kalcija i vitamina D, redovita tjelesna aktivnost, pravilna prehrana te izbjegavanje alkohola, cigareta, kave i stresa može uvelike umanjiti rizik za nastanak osteoporoze, ali može vam pomoći i u spriječavanju mnogih drugih bolesti i stanja.