Homeopatija -znanstveno kontroverzna ideja, a učinkoviti i legalno registrirani

Homeopatija -znanstveno kontroverzna ideja, a učinkoviti i legalno registrirani

HOMEOPATIJA – ZNANSTVENO KONTROVERZNA IDEJA, A UČINKOVITI I LEGALNO REGISTRIRANI LIJEKOVI
Svatko tko je ikad u Hrvatskoj pomislio registrirati koji homeopatski lijek zacijelo se smrznuo vidjevši cjenik Hrvatske agencije za lije*ove i medicinske proizvode, koji je tek nešto povoljniji nego za klasične lije*ove i nešto jednostavnije procedure.
Iako su homeopatski lije*ovi po svojim karakteristikama i cijenama (u ljekarnama) sličniji dodacima prehrani, cijena registracije ovih lije*ova priječi razvoj homeopatske medicine u Hrvatskoj.
Prvi čovjek koji je započeo sa homeopatskim liječenjem bio je njemački liječnik Samuel Hahnemann. Homeopatija smatra da je prirodno stanje ljudskog tijela stanje u kojem je tijelo zdravo i da svi posjedujemo sposobnost samoizliječenja. Ono što opisujemo simptomima bolesti ustvari je napor organizma da se obrani od različitih bolesti. Radi toga, da bi se izliječili, ne smijemo potiskivati simptome već moramo nastojati stimulirati prirodne obrambene procese u organizmu.
Iako se ova osnovna ideja homeopatije provlači kroz brojne oblike prirodnog liječenja, uključujući i nutricionističku i ortomolekularnu medicinu, homeopatija se ipak dosta razlikuje od ostalih prirodnih metoda liječenja.
Konvencionalna zapadnjačka medicina često pokušava liječiti organizam velikim dozama suprimirajućih tvari (npr. blokadom aktivnosti nekog enzima) što može biti štetan pristup iz tri razloga.
1. Blokiranje simptoma bolesti može onemogućiti prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi.
2. Velik broj lije*ova ima ozbiljne nuspojave
3. Može onemogućiti tijelu da razvije svoj prirodan imunitet
Homeopatija smatra da je moguće povećati ljekovitost lijeka i smanjiti njegovu toksičnost ako se lijek progresivno i proporcionalno razrjeđuje. Prema homeopatiji što je lije* više razrijeđen veća je njegova snaga, odnosno učinkovitost. Ovo omogućava homeopatskim liječnicima doziranje vrlo učinkovitih lije*ova u vrlo niskim dozama bez neugodnih nuspojava i bez opasnosti od toksičnih reakcija u organizmu. Kod klasične, konvencionalne medicine najčešće se događa upravo suprotno.
U Homeopatskoj medicini velika pažnja se posvećuje čovjeku, a ne njegovoj bolesti. Homeopatija razmatra emocionalno , fizičko i mentalno stanje svakog pojedinca kojem je potrebno liječenje, dok konvencionalna zapadnjačka medicina najčešće promatra samo fizičke manifestacije bolesti. Naravno, niti jedan sustav liječenja ne nudi izlječenje svih bolesti. Homeopatski liječnik u globalu prati principe homeopatije i potpomaže si konvencionalnim metodama prema potrebi.
Homeopatski lije*ovi nalaze se među najsigurnijim pripravcima poznatim medicinskoj znanosti. Čak 80 % homeopatskih lije*ova proizvodi se iz biljaka. Razlog tome je i činjenica da su liječnici u vrijeme osnutka homeopatije većinom liječili upravo biljem.
Nutritivna i ortomolekularna medicina ima određenih sličnosti sa homeopatijom. Ortomolekularni princip u ortomolekularnoj medicini zasniva se na upotrebi nativnih tvari iz organizma radi pomicanja biokemijske ravnoteže u organizmu gdje je ona poremećena – prvenstveno tvarima koje nam uobičajeno nedostaju većini pacijenata kod određenih poremećaja ili je ustanovljen njihov manjak. Sličnost sa homeopatijom je izuzetna sigurnost primjene u odnosu na lije*ove.
Homeopatija pak ima dodatnu prednost, a ta je da se gotovo bez ograničenja i bilo kakve opasnosti može koristiti kod trudnica, dojilja i male djece.
Pročitajte više o homeopatskim lije*ovima u idućem članku.
Homeopatski lije*ovi – što razrijeđeniji to efikasniji?
Autor: Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije