C vitamin- najpotrebniji kralj vitamina u borbi protiv karcinoma

C vitamin- najpotrebniji kralj vitamina u borbi protiv karcinoma

Vitamin C tvar je sa najviše funkcija u našem organizmu. Nažalost, evolucijski smo zakinuti i (više) nemamo jetreni enzim kojim bi glukozu pretvorili u C vitamin, tako da smo ga primorani unositi hranom. Sve životinje osim primata (među koje pripada i čovjek), zamoraca i biljojednih šišmiša stvaraju vlastiti C vitamin u količini od 1-20g uspoređujući sa ekvivalentom tjelesne težine čovjeka. Prilikom stresa ili bolesti životinje proizvode i do 20 puta veće količine vitamina C.

Vitamin C (uz vitamin B17-lazareti) koristi se u klinikama komplementarne medicine za intravenoznu terapiju protiv raka i djeluje jednako učinkovito ili bolje od klasične kemoterapije bez ikakvih nuspojava. Klasična kemoterapija uništava cjelokupan organizam uništavajući velik broj zdravih stanica i svodi imunitet organizma na apsolutnu nulu. Najveći broj imunoloških stanica nalazi se upravo u krvi tako da su one i najviše pogođene kemoterapijom agensima.

Kod mlađih osoba kemoterapija djeluje učinkovitije, jer su obrambene snage mladog organizma puno otpornije na takav kemijski atak.
Doze C vitamina u obliku natrijevog askorbata koje se koriste kod intravenozne primjene kreću se od 50-150g dnevno i kod takvog načina primjene izbjegava se nepoželjno laksativno djelovanje velikih količina C vitamina. Nažalost, kod nas ne postoje takve klinike ali najbliže se nalaze već u Njemačkoj.

Ukoliko se C vitamin oralno primjenjuje moguće je unijeti i do 60g dnevno (razdijeljeno u što više doza tijekom dana), a najpoželjnije u nekiselom obliku natrijevog raskoračiti. Prah C vitamina se miješa sa sodom bikarbonom, vodom i limunovim sokom te dobivamo natrijev askorbat. Dvostruki (i zamalo trostruki) nobelovac Linus Pauling i jedan od osnivača ortomolekularne medicine dnevno je preventivno konzumirao 18g u obliku natrij askorbata, prema priloženom receptu. Linus Pauling živio je preko 90 godina, a u starosti je bio vrlo vitalan i zdrav. Vrlo je zanimljiva njegova poznata knjiga “Kako živjeti duže i osjećati se bolje” u kojoj opisuje svoja iskustva sa C vitaminom, kao i tajnu svojeg zdravlja.

Kod terapije za rak vitamin C u se koristi u višegramskim dozama sa aminokiselinama lizinom (važna za jačanje imunološkog sustava) i prolinom uz dodatak ekstrakta zelenog čaja (recept dvostrukog nobelovca Linusa Paulinga i dr. Matthiasa Ratha)

Objavljene su stotine studija o C vitaminu kojim se dokazuje preventivno i terapijsko djelovanje kod kardiovaskularnih bolesti, jačanju imuniteta, prevencije tumora, zdravlja kože, kose i noktiju. Međutim, vrlo malo studija (provedeno ih je više) sa visokim dozama C vitamina u liječenju raka i drugih bolesti je objavljeno u poznatim medicinskim časopisima, tako da je očito da ova jeftina tvar nije zanimljiva farmaceutskim kompanijama. Iznad doze od jednog grama C vitamina dnevno gotovo je nemoguće pronaći studiju u medicinskom časopisu, međutim postoji jedna studija objavljena u medicinskom časopisu u kojoj se koristilo 10g C vitamina dnevno kod pacijenata u terminalnom stadiju karcinoma (od kojih je službena medicina odustala). Pacijenti koji su uzimali 10 g c vitamina dnevno živjeli su 1 godinu (dvostruko) duže od pacijenata iz kontrolne skupine koja nije uzimala C vitamin. Ovo su nevjerojatni rezultati sa samo jednim nutrijentom., pogotovo ako se uzme u obzir relativno nevisoka doza.

C vitamin najpotrebniji je antioksidanti i štiti nas od slobodnih radikala nastalih metabolizam raznih toksičnih tvari koje unosimo, unosom duhanskoj dima (bilo aktivnim, bilo pasivnim pušenjem), pretjeranim izlaganjem ultraljubičastom UV zračenju, rendgenskom i gama zračenju. EscortCity

C vitamin dokazani pomaže izlučivanju izuzetno štetnog teškog metala olova iz organizma.

Autor: Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije