Borba s aknama nakon puberteta

Borba s aknama nakon puberteta

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože, a nastaju zbog začepljenja žlijezda lojnica sebumom na licu i gornjem dijelu tijela. Na taj način stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija što vodi do pojave upalnih promjena na koži. One ne biraju spol, jednako obolijevaju i muškarci i žene, a iako se smatra da većinom zahvaćaju adolescente, u zadnje vrijeme sve je češći broj odraslih koji muku muče s njima.

Koža je, rekli bismo pjesnički, ogledalo duše, a muke s aknama nakon puberteta odraz su neravnoteže u organizmu. Stručnjaci procjenjuju da do 40% odraslih osoba starijih od 25 godina ima nepravilnosti na koži i kožu sklonu aknama, a od toga su čak 75% osobe ženskog spola. Razlozi nastanka akni u odrasloj dobi su različiti. Vjeruje se da je većina vezana uz neravnotežu hormona, a razlozi neravnoteže hormona mogu također biti različiti. Često kao rješenje problema se prepisuju kontracepcijske tablete koje, sudeći po statistici naknadne pojave akni nakon upotrebe kontracepcije, samo odgađaju pronalazak rješenja.

Kaže se da smo ono što jedemo: užurbani život, gotovi obroci te velika upotreba slatkiša, mliječnih proizvoda i često, na vrijeme neotkrivene intolerancije, uzrok su sve češćih bolesti pa tako i pojave akni.

Inzulinska rezistencija često je razlog neravnoteže hormona kod žena. Poremećaj metabolizma glukoze najvjerojatnije je posljedica modernog načina života i prehrane koja je značajno bogatija ugljikohidratima u odnosu na prethodna razdoblja. Dolazi do slabljenja perifernog učinka inzulina, čija je glavna zadaća olakšavanje prelaska šećera iz krvi u ciljana tkiva. Posljedica je povećana sklonost debljanju, dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, što kod žena može imati za posljedicu smanjenu plodnost. Prema recentnim istraživanjima inzulinska rezistencija je jedan od mogućih aktivatora autoimunih upalnih procesa.

Modifikacije pšenice kroz godine, sve veća upotreba žitarica i proizvoda od žitarica dovele su do sve češće preosjetljivosti na gluten. Na vrijeme neotkrivena preosjetljivost na gluten te mlijeko i mliječni proizvodi također mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu koji se ispoljavaju na koži.

Akne su pojava koja utječe na samopouzdanje i često ne nailazi na društvenu prihvaćenost, ali rješenje postoji samo trebate biti dovoljno uporni tražiti ga.

Vitamin A važan je saveznik u borbi protiv akni. Bitno je istaknuti i važnost cinka te vitamina B i C.