Zašto volimo zobene pahuljice ?

Zob pripada skupini cjelovitih žitarica, a najčešće se konzumira za doručak u obliku kuhane zobene kaše, zobenih pahuljica samo pomiješanih s mlijekom ili jogurtom ili dodanih u smoothi te u obliku keksiju, kolača i ostalih inovacija koje svakim danom zauzimaju mjesto na našem jelovniku. To je odličan način za započeti dan s obzirom na brojne nutritivne benefite koje nam zob osigurava, a neke od najvažnijih istaknuli smo u idućim redcima.

1. OBILUJE PREHRAMBENIM VLAKNIMA

Zob je odličan izvor i topivih i netopivih prehrambenih vlakana.  Sadrže i beta-glukan koji djeluje kao stimulator imunološkog sustava tako da potiče aktivnost bijelih krvnih stanica te sudjeluje u prevenciji konstipacije.

2. POBOLJŠAVA ZDRAVLJE SRCA

Visoke razine kolesterola povezuju se s mnogim bolestima srca. Polifenoli  prisutni u zobi odlični su za zdravlje srca, a prehrambena vlakna snižavaju razinu LDL-a (“lošeg“ kolesterola) bez utjecaja na razinu HDL-a ( “dobrog“ kolesterola). Također, određene skupine antioksidanasa sudjeluju u sintezi dušikovog(II) oksida koji djeluje kao vazodilatator tj. opušta unutarnje mišiće krvnih žila, uzrokujući njihovo širenje čime se povećava protok krvi i smanjuje krvni tlak.

3. POBOLJŠAVA KVALITETU SNA I PODIŽE RAZINU ENERGIJE

Prisutne aminokiseline i ostali nutrijenti sudjeluju u sintezi melatonina- kemijske komponente koja poboljšava san. Zob sadrži i vitamina B6 koji pojačava izlučivanje serotonina- hormona sreće koji reducira stres. Istovremeno, bogat je izvor ugljikohidrata, primarnog izvora energije te magnezija koji smanjuje umor i održava krvni tlak normalnim.

4. POMAŽE U GUBITKU VIŠKA KILOGRAMA

Kao što smo već rekli, zob je odličan izvor prehrambenih vlakana. Kada ih konzumiramo, vlakna na sebe navlače vodu te odgađaju pražnjenje crijeva. Na taj način osiguravaju dugotrajniji osjećaj sitosti i posljedično manji unos hrane.

5. POMAŽE U ODRŽAVANJU LIJEPE I ZDRAVE KOŽE

Zobenu kašu možemo koristiti i u tretmanima ljepote. Pomiješana s medom, limunom ili maslinovim uljem, zobena kaša održava vlažnost, mekoću i čistoću kože. Sadrži i saponine koji pomažu u uklanjanju nečistoće i viška masnoće iz pora i tako spriječavaju nastanak akni.

 

Kategorija novosti: