Zamjene za jaja

Koliko god velika bila potrošnja jaja, neke osobe izbjegavaju konzumaciju jaja... Što zbog prehrambenih preferencija što zbog etičkih razloga ili alergija. U tom slučaju potrebno je naći adekvatnu zamjenu kako te osobe ne bi ostali zakinute za mnoga jela u kojima jaje ima ključnu ulogu. Ta zamjena ovisit će o željenoj funkciji jaja u tom receptu, a funkcije mogu biti razne (povezivanje sastojaka, dodavanje vlažnosti i okusa, tekstura...).

Kod korištenja zamjena za jaja važno je na umu imate mjere koje je potrebno slijediti kod kuhanja i pečenja.

 

Ako želite dobiti jelo koje nalikuje kajganim jajima, narežite tofu na kockice (90 g tofua je ekvivalent jednom jajetu) i izgnječite ga vilicom. Dodajte prstohvat kurkume kako bi dobili žutu boju, a za okus sličan jajima dodajte malo crne himalajske soli.

 

Kao zamjenu za tvrdo kuhana jaja u salatama i sendvičima, upotrijebite ekstra čvrsti tofu. Narežite ga na kockice jednako kao što biste to učinili s tvrdo kuhanim jajima.

 

Za funkciju povezivanja sastojaka u npr. kolačima ili pecivima, upotrijebite gel od chia sjemenki. Gel pripremite tako da pomiješate jednu žlicu chia sjemenki s tri žlice vode i ostavite da stoji 20ak minuta. Istu stvar ćete dobiti ukoliko umjesto chia sjemenki koristite lanene sjemenke. Jedina razlika je što je gel od lanenih sjemenki spreman za korištenje nakon 15ak minuta.

Ako želite pripremiti kolač ili pecivo koje se prilikom pečenja treba digunuti, u gel od chia ili lanenih sjemenki dodajte 1/2 žličice praška za pecivo.

 

Kao zamjenu za jaje u receptima gdje je potrebno zbog sočnosti i teksture, najbolje je upotrijebiti zrelu i zgnječenu bananu, nezaslađeni pire od jabuke, pire od avokada ili slanutka. 1/4 šalice navedenih sastojaka je zamjena za jedno veliko jaje.

 

Jaje kao dobr izvor proteina može se zamijeniti s 1/2 šalice grčkog jogurta.

 

 

 

 

 

Kategorija novosti: