Važnost minerala u tijelu- cink !

Cink je jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu i važan je za rad svake stanice našeg tijela. Sudjeluje u aktivnosti više od 300 enzima te ima važnu ulogu u radu imunološkog sustava. Cink sudjeluje u sintezi proteina, procesu zarastanja rana, sintezi DNA i dijeljenju stanica. Važan je u razvoju ploda tijekom trudnoće, djetinjstva, adolescenciji te je zaslužan za osjet okusa i mirisa. Cink je u našem tijelu pohranjen u mišićima, retini, kostima, jetri, gušterači i prostati.

Neuroški problemi
Nedostatak cinka povezan je s neurološkim i neuropshijatrijkim bolestima kao što su epilepsija, disleksija, potištenost, poremećaj nedostatka pozornosti…

Imunitet
Cink uništava viruse prehlade, naravno pod uvjetom da se suplementacija provede u što ranijoj fazi. Tada skraćuje trajanje i težinu prehlade. Uzimanje dodatne količine cinka potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca, T-limfocita koji su od velike važnosti u borbi od infekcija. Cink također ima antioksidativno svojstvo, neutralizira slobodne radikale i štiti tkiva od oštećenja stoga se može reći da je snažan saveznik u zdravlju srca.

Zarastanje rana i zdravlje kože
Pošto cink ima važnu ulogu u održavanju imuniteta, on pomaže u zarastanju rana te prevenira pojavu akni na način da regulira aktivnost žlijezdi koje su zadužene za lučenje sebuma.

Reproduktivno zdravlje
Kod muškaraca je nedostatak cinka povezan s povećanom prostatom. Kod žena, nedostatak cinka može uzrokovati poteškoće u trudnoći, smanjenje proizvodnje progesterona što posljedično može dovesti do pojačane želje za slatkim.

Dijabetes
Cink pomaže uravnotežiti razinu glukoze u krvi i pomaže gušterači u stvaranju inzulina

Simptomi nedostatka cinka
Gubitak kose, proljev, smanjeni apetit, sporije zarastanje rana, gubitak kilograma.... Osobe s kroničnim gastrointestinalnim poremećajima, vegetarijanci te alkoholičari najčešće imaju deficit cinka.

Preporučena dnevna doza cinka je 8 mg za žene i 11 mg za muškarce. Najbolji prirodni izvori cinka su kamenice, crveno meso, piletina i iznutrice. Grah, orašasti plodovi, integralne žitarice I mliječni proizvodi također sadrže značajne količine cinka. Our plus size women’s swimsuits and swimwear are here to make you feel incredible, unstoppable and beautiful. From Bikinis to One-Pieces, our trendy swimwear comes in a huge range of fits and silhouettes perfect for summer vibes. Shop plus size swimwear at https://swimwearlux.com designed for your beautiful curves! Find bikinis & one-piece plus size bathing suits and hit the beach with confidence! From trendy one-pieces with tummy toning panels, to flattering tankinis, and styles for curvy girls with larger busts. U hrani biljnog podrijetla bioraspoloživost cinka je manja, a dodatan problem stvaraju fitati u integralnim žitaricama koji na sebe vežu cink i tako smanjuju njegovu apsorpciju.

Povećani unos cinka rezultira smanjenjem bakra u tijelu stoga je bitno unositi ih sinergijski u adekvatnom omjeru.

 

Kategorija novosti: