Utjecaj kofeina na organizam

Ispijanje šalice kave obično povezujemo s dvije situacije. Prva je socijalnog karaktera koja uključuje druženje s prijateljima, poslovne sastanke i razgovore, dok se druga odnosi na razbuđivanje uma i tijela u situacijama kada je to potrebno.
Kava se svrstava među najčešće konzumirane napitke, a takav epitet može zahvaliti privlačnoj aromi i stimulirajućim svojstvima. Stimulirajuća svojstva potiču od aktivnog sastojka kofeina čiji udio varira ovisno o vrsti kave ( robusta ima puno više kofeina od arabike), stupnju prženja kave, načinu pripreme...

Kofein je psihoaktivno sredstvo koje se osim u kavi, prirodno nalazi i u čaju, coca-coli, čokoladi i raznim energetskim napicima. Kofein možemo naći u tabletama, kapsulama ili u prahu. Nema nutritivne vrijednosti, a uglavom se konzumira kao pomoć kod redukcije umora te za povećanje budnosti i koncentracije. Gotovo 100% oralno konzumiranog kofeina se apsorbira i pojavljuje u krvi unutar 5 minuta od konzumacije. Uobičajeno konzumirane doze od 4-6 mg/kg TM izazivaju maksimalne plazmatske koncentracije od 6-8 µg/mL unutar 40-60 minuta nakon konzumacije te su stabilne 3-10 sati.

Kofein ima još neke pozitivne efekte na naš organizam od kojih su neki smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, smanjenje rizika od pojave dijabetesa te ubrzavanje metabolizma.

Ako se konzumira u dozama višim od onih koje se smatraju sigurne ze većinu zdrave populacije ( oko 400 mg/dan), kofein može imati negativne posljedice na ljudski organizam. Kofein izaziva kratkoročno povečanje krvnog tlaka, podiže brzinu otkucaja srca, stimulira učestalo mokrenje dok ostali negativni učinci uključuju nesanicu, tremor, glavobolju, anksioznost, ovisnost i povremene gastrointestinalne smetnje kod konzumacije kave s puno kofeina.

Kofein se često koristi i kao ergogeno sredstvo kod sportaša gdje može utjecati na poboljšanje sportske izvedbe i postizanje boljih rezultata. Od 2004. godine, kofein se ne nalazi na popisu Svjetske antidoping agencije, zbog čega je uporaba kofeina kod sportaša povećana. Kofein se pokazao korisnim i u sportovima snage kao i u sportovima izdržljivosti.

Utjecaj kofeina veoma se razlikuje među pojedincima, ovisno o stupnju navike na kofein u svakodnevnom životu, fiziloškom stanju, jačini doze... Zbog toga je potrebno odrediti dozu koja je prilagođena individualnim osobinama i potrebama. Također, zbog potencijalnih zdravstvenih rizika konzumiranja kofeina izrazito je važno voditi računa i o pravilnom označavanju udjela kofeina u proizvodima.

Kategorija novosti: