Što se događa vašem tijelu kada iz prehrane izbacite šećer?

Bili svjesni toga ili ne, šećer je namirnica koju konstantno unosimo u svoj organizam u prevelikim količinama. Opće je poznata činjenica da šećer čini veliku štetu našem organizmu i da može utjecati na razvoj velikog broja bolesti i ostalih zdrastvenih problema. Reduciranje ili čak potpuno izbacivanje šećera iz prehrane popriličino je teško, a potrebno je i veliko znanje i volja kako bi to uspjeli. Zato smo izdvojili smo nekoliko benefita koji se javljaju kao posljedica redukcije šećera koji vam možda pomognu u donošenju te odluke.

1. SMANJUJE SE RIZIK OD NASTANKA DIJABETESA

Prevelike količine šećera u organizmu povećavaju šanse za oboljenje od raznih bolesti, od kojih se ističe dijabetes tipa II. Osobe oboljele od dijabetesa tipa II  ne proizvode dovoljno inzulina kako bi sve molekule glukoze ušle u stanicu i zato se one zadržavaju u krvi što uzrokuje hiperglikemiju tj. povišenu razinu šećera u krvi. Održavanje razine glukoze u krvi što bliže normali osigurava vam normalan život i izostanak kroničnih komplikacija povezanih s dijabetesom.

2. GUBITAK SUVIŠNIH KILOGRAMA

Konzumacija šećera odigrala je ključnu ulogu u globalnoj epidemiji pretilosti. Prevelika količina unesenog šećera u tijelu se pohranjuje u obliku masti što dovodi do pretilosti i povećanja rizika od koronarnih bolesti. Manji unos šećera znači i manji unos kalorija što dovodi do gubitka suvišnih kilograma.

3.  ČISTA I MEKANA KOŽA

Svi smo iskusili pojavu akni nakon prekomjernog unosa šećera. Šećer utječe na produkciju inzulina i uzrokuje vezanje enzima za kolagen. Kao posljedica dolazi do nastanka akni, masne i osjetljive kože. Smanjena konzumacija šećera dovodi do usporavanja procesa starenja.

4. ODRŽAVANJE RAZINU ENERGIJE

Dodani šećer oblik je jednostavnih ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju i ulaze u krvotok. Time dolazi do  brzog naleta energije koji jednako tako brzo i nestaje. Kada taj nalet energije prođe tj. kada se jednostavni ugljikohidrati potroš, naš organizam ostaje još umorniji i iscrpljeniji. Redukcija unosa jednostavnih ugljikohidrata održava prirodnu razinu energije bez prevelikih skokova i padova.

5. POBOLJŠANJE ORALNOG ZDRAVLJA

Prvu štetu šećer čini već u našim ustima. Ostaci šećera uzrokuju pojavu karijesa te propadanje zubi i zubnog mesa. Zajedno s pravilnom higijenom, redukcija unosa šećera pomaže u održavanju oralnog zdravlja i pomaže u suzbijanju neugodnog zadaha.

Kategorija novosti: