Sikavica-prirodni čistač jetre

Sikavica je biljka koju možemo naći na livadama i pašnjacima, a često se zna zamijeniti sa čičkom što nije ni čudno jer pripadaju istoj porodici Asteraceae odnosno glavočike. Možemo ju prepoznati po velikim ljubičastim cvijetovima i mnoštu jakih i oštrih bodlji. Odavno je poznata kao biljaka s izrazito ljekovitim svojstvima, a ta ljekovita svojstva dolaze od aktivnih komponenti koje se nalaze u samoj sikavici. Prvi dokazi o njenoj ljekovitosti sežu još iz vremena antičke Grčke, kada je jedan grčki travar spomenuo kao bi mogla pomoći kod ugriza otrovne zmije.

Krajem 16. stoljeća zabilježeno je kako sikavica ima povoljan utjecaj na smetnje u radu jetre i slezene te kako pripravci od svježeg korjena i sjemena mogu pomoći kod žutice.

Raznim mehaničkim postupcima iz ploda sikavice se dobiva ekstrakt silimarina. Silimarin je cjeloviti kompleks koji sadrži silidianin, silikristin i silibin koji pripadaju skupini flavolignana, a sadrži i značajne količine vitamina E iako je i sam gotovo 10 puta jači antioksidans od vitamina E. Upravo radi toga silimarin djeluje tako da sprječava aktvnost slobodnih radikala te umanjuje lipidnu peroksidaciju. Također, štite genetski materijal od oštećenja, povećavaju sintezu proteina u jetri, smanjuju aktivnost tumor-promotora, stabiliziraju mastocite( vrsta bijelih krvnih stanica koji imaju važnu zaštitnu ulogu u našem organizmu) i kelate željeza( najpovoljni oblik za iskorištenje željeza u organizmu) te usporavaju metabolizam kalcija pa se kalcij može bolje iskoristiti.

Dvostruko slijepa studija kod ljudi s akutnim viralnim hepatitisom dokazala je da se konzumacijom silimarina smanjuju komplikacije izazvane ovom bolesti te da se ubrzava oporavak i smanjuje vrijeme hospitalizacije. Eksperimentalna skupina ispitanika primala je 140 mg silimarina tri puta na dan tijekom malo više od 3 tjedna, a kontrolna grupa primala je placebo. Već nakon 5 dana došlo je do značajno boljih rezultata laboratorijskih nalaza u smislu normalizacije količine jetrenih enzima. Također, jednak rezultat je dobiven u istraživanju sa ispitanicima koji su bolovali od ciroze jetre zbog dugotrajne konzumacije alkohola. Eksperimentalna grupa je primala 140 mg silimarina 2 puta na dan tijekom 6 mjeseci, a kontrolna je primala placebo. Silimarin se pokazao jednako efikasan kod hepatitisa izazvanog drogom ili otrovima te kod kroničnog hepatitisa ili kronične ciroze jetre.

Preporučena dnevna doza je 7g granulata dnevno. Ta količina može se podjeliti na dvije doze dnevno, a konzumirat se može dodavanjem granulata u sok, jogurt, tijesta za kruh ili peciva, umake, juhe...

Osim u granuliranom obliku, sikavica se može upotrebljavat kao ulje koje je dobiveno mehaničkom preradom sjemeki u kontroliranim uvjetima i na niskoj temperaturi. To ulje ima prednost nad ostalim uljima jer je ne-alergijsko, a može imati i vanjsku i unutranju primjenu. Za unutranju primjenu se koristi kao salatno ulje ( kao takvo je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari), u proizvodnji funkcionalne hrane ili kao dodatak prehrani, dok se za vanjsku primjenu koristi u kozmetici za problmatičnu kožu, kod dermatitisa, težih upalnih stanja kože, ekcema, psorijaze, problema s aknama ili u borbi protiv bora i kao anti-aging tretman.  

Kategorija novosti: