Riješite se grlobolje prirodnim putem

Dolazak hladniijh dana, osim niskih temperatura, obilježava i sve češća pojava prehlade, gripe te raznih upala i viroza. Ako se pravovremeno nismo pripremili i izgradili si dovoljno jak imunitet koji odolijeva svim virusima i bakterijama, gotovo sigurno ćemo se morati boriti s barem jednim od simptoma gore navedenih stanja. Kao najuobičajeniji indikator da nešto nismo radili kako treba je grlobolja koja sama po sebi nije opasna i ne izaziva teže probleme ukoliko se pravovremeno sanira, ali  može biti poprilično naporna. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ublažiti grlobolju prirodnim putem i zaustaviti ju na njenom putu otežavanja svakodnevnice.

1. MED

Pozamašan popis vitamina i minerala prisutnih u medu ukazuju na zasluženo prvo mjesto u ovoj kategoriji. Medu se pripisuju antimikrobna i antifugalna svojstva, te protuupalno i antioksidativno djelovanje koje potječe od flavonoida. Žličicu meda možete pomiješati s malo tople vode i sokom pola limuna ili ju umiješati u topli čaj. Također, žličicu meda možete i pojesti ili med možete koristiti kao zaslađivač u smoothijima.

2. SOL I VODA

Najjedostavnije i najjeftinije ne znači uvjek i najlošije. To dokazuje i ovaj trik sa čašom tople vodu u koju smo umiješali pola žličice obične morke soli. Što se događa? Grlobolja podrazumijeva naticanje stanica u sluznici grla, a sol izvlači vodu iz tih stanica. Na taj način stanice splasnu i bol se smanjuje. Sol, također, djeluje i kao prirodni antiseptik te ne dozvoljava rast bakterijama u sluznici grla. Pripreljenu slanu vodu grgljajte 1-3 puta na dan.

3. SODA BIKARBONA I VODA

Čudotvorna soda bikarbona svoje mjesto je pronašla i u borbi protiv grlobolje. Sodu bikarbonu upotrijebite na isti način kao i gore navedenu sol. Soda će povisiti sniženi pH koji nastaje u našem organizmu uslijed stresa, nepravilne prehrane i bolesti, a kiseli pH uzrokuje oštećenje stanica.

4. MENTA

Svježa menta odličan je dodatak u kulinarskom svijetu, ali jednako tako, ona može biti  poprilično korisna i u medicinskom i terapeutskom svijetu. Menta se koristi kako bi razrijedila sluz nakupljenu u grlu što u konačnici olakšava i ubrzava njeno izlučivanje iz grla čime se grlo oslobađa boli i iritacije. Svježu mentu možete žvakati ili ju dodati u salatu, a od sušenih listića mente možete pripremiti ukusni čaj.

5. TOPLI ČAJ

Na kraju, bilo bi suludo ne istaknuti topli čaj kao staromodno i provjereno riješenje za suzbijanje grlobolje. Zasigurno smo svi iskusili ugodu koju topli čaj donosi našem upaljenom grlu, pogotovo ako ga obogatimo limunovim sokom i medom. Čaj izaberite prema vlastitom ukusu, ali pripazite da on bude topao, ne vruć!

 

Kategorija novosti: