Prirodom protiv komaraca

Komarci su dvokrilci iz roda Nematocera i ti mali, sitni insekti mogu biti prava napast tijekom ljetnih večeri. Na usnim dijelovima im se nalazi niz bodlji i cijevi kojima probadaju kožu i sišu krv pa tako osim što su iritantni, mogu biti i potencijalno opasni za zdravlje. Mužjaci se hrane slatkim sokovima cvijeća i plodova, dok su ženke uglavnom te koje se hrane krvlju čovjeka, sisavaca, ptica pa čak i gmizavaca i žaba. Ženke se također mogu hraniti slatkim sokovima, ali im je krv potreba za sazrijevanje jajašaca. Djeluju pretežito uvečer ili noću jer je tada veći stupanj atmosferske vlage, pa iz toga možemo zaključiti da ih se najveći broj nalazi u šumama, barama, jezerima i ostalim vlažnim područjima.

SUZBIJANJE KOMARACA
Za početak je važno naglasiti kako komarce privlači CO2 i mliječna kiselina koji se nalaze u našem znoju, te slatki miris raznih parfema i losiona koje je potrebno izbjegavati u ljetnim mjesecima. Kao najjednostavniju i najbržu zaštitu svi uglavnom pribjegavamo upotrebi raznih repelenata (supstance koje nanosimo na kožu, odjeću ili neku drugu površinu, a djeluju tako da odbijaju insekte da slete na tu površinu) koji maskiraju ljudski miris ili pojačavaju miris koji insekti prirodno izbjegavaju. No, moramo biti oprezni s korištenjem kemijskih insekticida i repelenata jer njihova upotreba može rezultirati brojnim drugim negativnim pojava poput alergija, osipa, svrbeža, mučnine, glavobolje…

Zato bi se trebalo okrenuti prirodnim načinima suzbijanja komaraca ili spriječavanja njihovog uboda.
Eterična ulja od eukaliptusa, citornele, cimeta, limunove trave, ružmarina, lavande ili paprene metvice mogu poslužiti kao pomoć u borbi protiv komaraca. Možete ih koristit na dva načina; prvi način je da u oko 200 ml etanola (ili čiste vodke) ulijete nekoliko kapi jednog ili više eteričnih ulja, dobro promućkate i time špricate prostor ili odjeću. Drugi način je upotreba keramčkih lampi kod kojih svijeća svojim gorenjem uzrokuje isparavanje vode u koju smo dodali nekoliko kapi eteričnog ulja. Eterična ulja možete u malim količinama nanijeti i direktno na kožu na mjesta gdje inače nanosite parfem ili nekoliko kapljica umiješati u losion za tijelo, no u tom slučaju morate biti sigurna da niste alergični na neki od sastojaka eteričnih ulja i da se ne izlažete direktnom suncu odmah nakon nanošenja.

Još jedan odličan prirodni repelent je češnjak. Njegovom ingestijom te probavom nastaju razne kemijske komponente koje odbijaju komarce. Osim u kuhinji, kao neizostavan sastojak mediteranske kuhinje, češnjak možete koristiti i u obliku tinkture ( 20-30 kapi tinkture se otopi u čaši vode ili soka i pije 2-3 puta dnevno), kapsula ili tableta.
Za malo ugodniji miris od češnjaka možete koristit i ekstrakt vanilije pomiješan s maslinovim uljem. Tu mješavinu lagano utrljajte u kožu i ostavite da se upije prije oblačenja odjeće. Pazite da ekstrakt bude 100% prirodan, jer sintetičke arome imaju kontraefekt.

Još jedna preventva protiv uboda komaraca je kompleks vitamina B. Njegovom konzumacijom dolazi do lučenja specifičnog mirisa kojeg ljudski mirisni receptori ne registriraju, ali na komarce djeluje odbijajuće. Preporučuje se uzimanje 1-2 tablete dnevno prije i tijekom sezone komaraca.

Kao dodatnu pomoć uz raniije navedene metode, u svom vrtu možete posaditi nekoliko biljki lavade i češnjaka koji će, osim ljudskom oku ugodnog prizora, širiti i komarcima neugodan miris koji će ih držati podalje od Vašeg doma i tijela.

Univ. bacc. nutr. Mirta Prusac

Kategorija novosti: