Nobelovac Linus Pauling – suosnivač ortomolekularne medicine

LINUS  PAULING,  jedan je od najbriljantnijih znanstvenika 20. stoljeća. Radio je na strukturi  proteina, sudjelovao u utrci da otkrije strukturu DNK i gotovo dobio treću nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK.

Linus Pauling Carl ( 1901 – 1994)  američki kemičar, biokemičar, mirovni aktivist, autor i pedagog. Bio je  jedan od najutjecajnijih kemičara u povijesti i ubraja se među najvažnije znanstvenike 20. stoljeća. Pauling  spada među prve znanstvenike  koji su radili na području kvantne kemije i molekularne biologije. Jedan je  od samo četiri pojedinca koji su osvojili više od jedne Nobelove nagrade. Pauling je rođen u Portlandu, u Oregonu, javnu osnovnu i srednju školu pohađao je u gradu Condon i u Portlandu, Oregon, i upisao College Oregon State  1917. gdje i diplomirao  na kemijskom inženjerstvu  1922 godine.  1919-1920 bio je puno radno vrijeme učitelj kvantitativne analize u State Collegeu, nakon čega je imenovan za predavača kemije na  California Institute of Technology.  1922 – 1925 radi kod profesora Roscoe G. Dickinsona i Richard C. Tolman, gdje je doktorirao fizikalnu kemiju i matematiku. U 1925 bio je nagrađen  sa Ph.D. nagradom,  (summa cum laude) u kemiji,  fizici i matematici.

Od 1919  svoj znanstveni  interes  usmjerava na područje molekularne strukture i prirode kemijske veze, inspiriran radovima  Irvinga Langmuira  na primjeni Lewisove teorije podjele parova elektrona između atoma do mnogih tvari. U 1921 on je predložio, a pokušao provesti, eksperiment na orijentaciju željeza atoma od strane magnetskog polja. S profesorom Dickinson počeo je u 1922 eksperimentalno određivanje strukture nekih kristala, a također počeo teorijski rad na prirodi kemijske veze.

Kada je Pauling imenovan u upravu Californijskog instituta za tehnologiju, onda je  izabran i za znanstvenog suradnika 1925. god u National Research Fellow za kemiju, 1925-1926; Fellow of John Simon Guggenheim Memorial Foundation, 1926-1927 (kroz ovo zadnje je radio za Europska sveučilišta s Sommerfeld, Schrödinger, Bohrom ); za pomoćnog profesora kemije, 1927-1929; izvanrednog profesora, 1929-1931; profesora, 1931, kada je bio i prvi dobitnik American Chemical Society Awardza čistu kemiju, gdje dobiva  Langmuir nagradu  i poziciju predsjednika Odsjeka za kemiju i kemijsko inženjerstvo, a mjesto ravnatelja Gates i Crellin laboratorija za kemiju obnaša 1936-1958.  1963 godine dobio je  Nobelovu nagradu za mir.

Pauling je bio član brojnih stručnih društava u SAD-u  i u mnogim europskim zemljama, Indiji, Japanu i Čileu. Nagrade, medalje i počasne diplome primio je u Americi i Europi, a osim toga bio je izabran za racionalistu godine 1960. a za Humanistu 1961. godine. Napisao je nekoliko knjiga od  kojih je  najpoznatija ona o Naravi kemijske veze i strukturi molekule i kristala (1939, 1949, 1960)  Generalnu kemiju (1947, 1953) koja je prevedena na devet jezika i  Nema više rata! (1958, 1959,1962).

Teme koje je objavljivao u novinama  odražavaju njegovu veliku znanstvenu svestranost: objavio je oko 350 publikacija u području eksperimentalnog određivanja strukture kristala difrakcijom  X zraka i interpretacija tih struktura s obzirom na radijaciju i druga svojstva atoma ; primjena kvantne mehanike na fizikalne i kemijske probleme, uključujući i dielektrične konstante, duplikate x zraka, zamah raspodjele elektrona u atomima, rotacijsko gibanje molekula u kristalima, van der Waalove sile; strukture metala i nemetalnih spojeva , teorija feromagnetizma, priroda kemijske veze, uključujući rezonancije fenomena u kemiji, eksperimentalna određivanja strukture plinskih molekula kroz difrakcije elektrona; struktura proteina, struktura antitijela i priroda seroloških reakcija ; struktura i svojstva hemoglobina i srodne tvari; nenormalni hemoglobin molekula u odnosu na nasljedne hemolitičke anemije; molekularna teorija o općoj anesteziji; instrument za određivanje parcijalnog tlaka kisika u plinu, i ostale teme.

Kada je Linus Pauling  umro  19. kolovoza 1994. svijet je izgubio jednog od svojih najvećih znanstvenika i humanitaraca, te cijenjenog i voljenog branitelja građanskih sloboda i zdravstvene problematike.

Zbog njegove dinamične osobnosti i  njegovih mnogih postignuća u različitim područjima, teško je  Linus Paulinga točno odrediti.

Osim općeg priznanja kao jednog od dviju najvećih znanstvenika 20. stoljeća, on je od svojih kolega bio priznat kao najutjecajniji  kemičar od vremena Lavoisiera, utemeljitelja moderne kemije u 18. stoljeću.

Višeznačan genij s darom za komunikaciju, Linus Pauling je godinama bio najistaknutiji, zvučan i pristupačan američki znanstvenik. Crna beretka koju je nosio preko  kovrčave bijele kose postala njegov zaštitni znak, uz par živahnih plavih očiju kojima je prenio njegov intenzivan interes u izazovnim temama. On je bio majstor u objašnjavanju teško, čak i nejasnih, medicinskih i znanstvenih informacija na inteligentne laike. Napisao je  brojne članke i knjige za javnost  o znanosti, miru i zdravlju. Popularne knjige u kojima Linus Pauling iznosi svoje prehrambene preporuke su Vitamin C i prehlada, Rak i vitamin C (s Ewan Cameron, MD), i Kako  živjeti dulje i osjećati se bolje. On je uvijek bio tražen kao govornik za konferencije, političke skupove, komentare i medijske programe.

Zašto je Linus Pauling dobio Nobelovu nagradu?

Rad na strukturi proteina bio je  ključni trenutak u povijesti bioloških znanosti. To je ključ za razumijevanje biologije  na molekularnoj razini, te katalizator za istraživače koji žele saznati funkciju proteina u tijelu. Za svoj rad na  prirodi kemijske veze, Pauling je dobio Nobelovu nagradu za kemiju 1954. On je također dobio Nobelovu nagradu za mir u 1962 za svoje kampanje protiv nuklearnih testiranja.

Pauling je bio jedan od prvih američkih kemičara koji je svladao tehnologiju difrakcije x-zraka. To je alat s kojim se određuje udaljenost  kutova atomskih veza u trodimenzionalnoj strukturi kristala i molekula, i alat koji prvenstveno doveo do revolucije u znanosti o životu koje mi danas nazivamo molekularna biologija.

Pauling  je osnovao Linus Pauling Institut za znanost i medicinu  1973 godine, gdje je nastavio svoje istraživanje u prehrani, čime je u suradnji sa dr. Abramom Hofferom  utemeljena grana nutritivne medicine pod nazivom  ortomolekularna  medicina, i dobio velika priznanja za svoj rad s askorbinskom kiselinom (vitamin C) i srodnim spojevima.

Pauling je na Linus Pauling Institutu radio u suradnji sa svojim kolegama, uključujući i one na Sveučilištu u Hamburgu koji su proučavali novootkrivene lipoproteine, lipoproteine (a) (“Lp (a)”),  što  je rezultiralo  otkrićem kombinacije  askorbata  i aminokiselina (lizina i prolina) u spriječavanju i liječenju arteroskleroze i njene veze sa  srčanim udarom, moždanim udarom i bolestima perifernih krvnih žila. Paulingov prigovor i molba  znanstvenoj industriji je da mogu iskorijeniti bolesti srca na planetu  korištenjem  tih otkrića.

Knjigu Linusa Paulinga “Kako živjeti dulje i osjećati se bolje” potražite u webshopu Planet Zdravlja.

Kategorija novosti: