Ginko- pomoć kod gubitka pamćenja i loše cirkulacije

Ginkgo biloba jedna je od najstarijih biljnih vrsta na svijetu. U Kini raste već više od 200 milijuna godina, a u medicinske svrhe se koristi više stotina godina. Danas se, osim u medicinske svrhe, koristi kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima diljem svijeta.

Koncentrirani ekstrakt ginka bilobe dobiva se sušenjem i mljevenjem listova iz kojih se aktivni sastojci potom ekstrahiraju pomoću acetona ili etanola i vode, a prodaje se kao dodatak prehrani u raznim oblicima. Uglavnom ga koristi starija populacija jer dokazano pomaže kod gubitka pamćenja i loše cirkulacije te može usporiti napredovanje Alzheimeorve bolesti.

Kemijski sastav ginka bilobe ukazuje na mnoge povoljne učinke na zdravlje. Ova biljka obiluje terpenoidima, diterpenima, triterpenima, flavonidima, bioflavonoidima, poliprenolima i organskim kislinama.

Oksidacijski je stres ključni faktor velikog broja akutnih i kroničnih bolesti, posebice neurodegenerativnih. Jedno od najvažnijih svojstava ginka je snažno antioksidacijsko djelovanje koje uglavnom pripsujemo djelovanju bioflavonida.

Ginkgo pokazuje veliku aktivnost nad velikim brojem slobodnih radikala, a neki od njih su dušikov oksid, superoksid, hidroksil...Snažna antioksidacijska svojstva rezultiraju očuvanjem moždane funkcije te zdravljem kardiovaskularnog sustava i drugih organa.Zbog toga nas ne čudi da ginko pokazuje pozitivne rezultate u procesima učenja i pamćenja. Također, ginko štiti organizam od lipidne peroksidacije koja je jedna od najčešćih vrsta reakcija slobodnih radikala u organizmu.

Rezultati studija govore kako ginko regulacijom tonusa i elastičnosti krvnih žila može poboljšati protok krvi u mozgu,nogama i rukama. Protok krvi u mozak smanjen je kod starijih i nezdravih ljudi zbog naslaga kolesterola ili iz drugih razloga, a osim s nastankom Alzheimorove bolesti, taj problem se povezuje i sa pojavom depresije, tjeskobe, glavobolje, zujanja u ušima i vrtoglavicom. Smanjen protok krvi u udovima može izazvati bol, grčeve, slabost ili hladnoću udova. Još jedan pozitivan utjecaj ginka je povećana iskoristivost glukoze i kisika, proizvodnja ATP-a, te smanjenje  agregacije trombocita tj. nastajanje krvnih ugrušaka. Na taj način može se umanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ginko biloba, kao dodatak prehrani, može se naći u obliku kapsula, tableta, tinktura, tekućih ili praškastih oblika.

Za poboljšanje pamćenja i cirkulacije preporučuje se uzimanje 120 mg ekstrakta ginka na dan raspoređenog u 2-3 doze. Kod Alzheimerove bolesti i ostalih stanja prouzročenih poremećajem protoka krvi preporučuje se uzimanje do 240 mg ekstrakta na dan. Djelovanje ginka može se očitovati nakon minimalno 4, a maksimalno 12 tjedana nakon početka uzimanja, a pripravak je dugoročno siguran čak i kod trudnica i dojilja.

Kategorija novosti: