Ghee maslac

Ghee maslac je vrsta pročišćenog maslaca koji ne sadrži vodu niti krute tvari iz mlijeka. Na našim prostorima je poznat i pod imenom maslo, a već stoljećima se ghee maslac koristi u indijskim receptima te u holističkom pristupu medicni. Pobornici alternativne medicine vjeruju da ovako pročišćeni maslac ima sposobnost produžiti životni vijek osobe te da je dobar za svaki organski sustav u našem tijelu. Ghee je lako probavljiv pa se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti. Također, ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe preosjetljive na mlijeko i mliječne proizvode.

 Kako napraviti ghee maslac?

Danas se ghee maslac često proizvodi u vlastitom domu s obzirom da postupak nije nimalo kompliciran.  Na srednje niskoj temperaturi topi se maslac dok ne zakuha. Kada maslac zakuha dolazi do isparavanje vode, a krutine iz mlijeka padaju na dno. Kada smjesa prestane pucketati znači da je sva voda isparila i da možete prekinuti kuhanje. Dobivenu tekućinu procijedite kroz cjedilo s gazom kako bi uklonili zaostale krute tvari. Kada se ghee maslac ohladi, prebacite ga u staklenku. Dobiveni ghee maslac možete čuvati na sobnoj temperature do 3 mjeseca, dok u hladnjaku može biti čak i do godine dana

Kuhari diljem svijeta sve više zamijenjuju običan maslac s ghee maslacem zbog bolje arome i finijeg okusa. U poslijednje vrijeme možemo pronaći i  ghee maslace u koje su dodaju razne prirodne arome poput vanilije, tartufa, češnjaka ili kurkume. Na taj način dobiva se odličan dodatak koji može obogatiti baš svako jelo.

Prijedlozi za korištenje ghee

Ghee maslac može se koristiti u svim obrocima : u doručku kao zamjena za običan maslac, kao zamjena za kokosovo ulje, kao masnoća za pripremu pirjanih jela, za pripremu umaka, krema, deserata, kao dodatak mesnim jelima...

Kao primjer odlične marinade za meso predlažemo da ghee maslac pomiješate sa svježim ili sušenim začinima poput peršina, bosiljka, origana, sušenim češnjakom, soli i paprom. Tako dobivenu smjesu utrljajte na pripremljeno meso i ostavite u hladnjaku oko 1h.  Prilikom pečenja nije potrebno koristiti dodatnu masnoću. Kao prilog možete poslužiti kremasti pire krumpir s ghee maslacem.

Ghee maslac nije dobar samo u kuhinji.... Možete ga koristiti i za njegu suhih i ispucalih usana, a pomiješan s medom koristi se za zacijeljivanje žuljeva i rana.

Ovo su samo neki od prijedloga korištenja ghee maslaca. Spektar upotrebe ghee maslaca vrlo je širok i zato vam predlažemo da iskoristite maštu i pokušate ga uključiti u svoju kuhinju. Sigurno smo da ćete otkriti potpuno novu dimenziju mnogih jela.

 

Kategorija novosti: