Funkcionalna svojstva kurkume

Kurkuma je aromatski začin dobiven od sušenih rizoma višegodišnjeg grmlja koji pripada porodici đumbira. Opisano je više od 100 vrsta kurkuma, no Curcuma longa L.  komercijalno je najvažnija. Raste u toplim i kišnim područjima u Aziji i Južnoj Americi, a uzgaja se u Indiji, Indoneziji, Kini, Jamajci i Peruu. Ova izvanredna biljka u središte pažnje došla je zbog raširene upotrebe u kulinarstu, ali i zbog velikog broja zdrastvenih benefita koje nam pruža.

Kurkumin, glavni  aktivni sastojak kurkume, jednako je snažan i jak antioksidans kao i vitamini C, E i beta-karoten. 

Osim antioksidativnog, kurkumin ima i protuupalno, antivirusno te antifungalno djelovanje. Protuupalno djelovanje se očituje u inhbiciji brojnih različitih molekule koje igraju važnu ulogu u upali poput citokina i prostaglandina, a učinkovit je i u smanjenju postoperativnih upala. Nadalje, kurkuma snižava proizvodnju histamina koji izaziva upalu, povećava i produljuje djelovanje prirodnog protuupalnog tijela, kortizola te poboljšava cirkulaciju. Na taj način se eliminiraju toksini iz zglobova u kojima su stanični otpad i upalni spojevi često zarobljeni. Dakle, možemo reći da kurkuma ima snažno protuupalno djelovanje koje  pomaže kod artritisa, bolova u leđima i ostalih upalnih stanja.

Pomaže u spriječavanju ateroskleroze smanjujući nastajanje krvnih ugrušaka, smanjuje razinu i oksidaciju LDL-a te razinu kolesterola u krvi.

Kurkumin inhibira rast Helicobacter pylori, bakterije koja uzrokuje ulkus želuca, a ako se adekvatno ne tretira može zazvati čak i rak želuca. Također, kurkumin se može vezati i s teškim metalima kao što su kadmij i olovo, čime se smanjuje toksičnost tih teških metala. Na taj način kurkumin djeluje zaštitno i na mozak.

Nekoliko objavljenih studija pokazuju da kurkuma inhibira kancerogenezu na tri razine: inhibira rast tumor promotora, smanjuje angiogenezu (proces u kojem tumorske stanice stvaraju vlastitu mrežu krvnih žila) te smanjuje rast tumora.

Istraživanja su također potvrdila povoljno djelovanje kurkume na probavni sustav. Kurkuma stimulira proizvodnju žuči čime povećava sposobnost tijela da probavlja masnoće, poboljšava probavu i uklanja toksine iz jetre.

Kurkumu možete koristiti u obliku začina čime svojim jelima dajete posebnu notu ili u obliku kapsula gdje je ekstrakt koncentriraniji.  Istraživanja su pokazala da kurkuma kod ljudi ne izaziva nikakve toksične efekte, a kurkumin je potpuno siguran za upotrebu I nema uvjerljivih dokaza o alergijskim reakcijama.

Kategorija novosti: