Ekologija i Dom

5 načina kako umanjiti troškove pravilne prehrane

U današnje vrijeme, unatoč trendu pravilne prehrane I zdravog načina života, cijene svježeg voća, povrća, mesa I ostalih namirnica su iznmno visoke. Svaki odlazak u dućan u nama iznova budi blagi šok I nevjericu, a činjenica da ćemo npr. jednu brokulu platiti gotovo jednako kao I cijeli obrok u nekom restoranu brze hrane nas navodi na to da dobro razmislimo na što ćemo potrošiti teško zarađeni novac. Mi smo se pozabavali tom temom I donosimo Vam 5 načina kako se pravilno hraniti, a pri tome uštediti.

1. NAPRAVITE TJEDNI JELOVNIK I POPIS NAMIRNICA ZA KUPNJU

Zagađena voda koju pijemo

Voda je najvažniji sastojak ljudskog organizma. Čini 2/3 ljudskog tijela i neizostavan je segment svih procesa koji su potrebni za održavanje esencijalnih funkcija. Voda održava ravnotežu sustava, opskrbljuje tijelo prijeko potrebnim hranjivim tvarima i mineralima, regulira tjelesnu temperaturu, te preko nje izlučujemo otpadne tvari i toksine iz organizma. Bez vode ne bismo preživjeli dulje od tjedan dana (kod ekstremnih temperatura i kraće) i neizmjerno je važno unijeti potrebne količine vode na dnevnoj bazi kako bi naš sustav funkcionirao.

Arganovo ulje

Argan je vazdazeleno drvo , potječe iz određenih područja Maroka gdje se nije mogla uzgajati maslina., a može doseći i 21 m visine. Drvo argana je izrazito izdržljivo, raste na polupustinjskim mjestima, svoje korijenje pušta duboko u zemlju stoga ima i funkciju protiv erozije zemlje.  Plod je nalik na maslinu i sastoji se od otprilike 3 sjemena.

Prirodom protiv komaraca

Komarci su dvokrilci iz roda Nematocera i ti mali, sitni insekti mogu biti prava napast tijekom ljetnih večeri. Na usnim dijelovima im se nalazi niz bodlji i cijevi kojima probadaju kožu i sišu krv pa tako osim što su iritantni, mogu biti i potencijalno opasni za zdravlje. Mužjaci se hrane slatkim sokovima cvijeća i plodova, dok su ženke uglavnom te koje se hrane krvlju čovjeka, sisavaca, ptica pa čak i gmizavaca i žaba. Ženke se također mogu hraniti slatkim sokovima, ali im je krv potreba za sazrijevanje jajašaca.