Đumbir-prirodni lijek protiv mučnine

Đumbir je samonikla i višegodišnja biljka koja raste u dijelovima Kine, Indije, Jamajke i drugi tropskim krajevima, a srodna je javanskom žutom korijenu tj. kurkumi. Od drevne indijske i kineske civilizacije đumbir je primarno cijenjen kao začin koji se dodavao raznim vrstama jela, no kasnije je prepoznat i kao terapeutik pa se danas koristi kao lijek protiv morske bolesti te u liječenju probavnih tegoba.

Okusom koji je istovremeno sladak i ljutkast te s aromom koja podsjeća na limun, đumbir obogaćuje razna jela poput kolača, salata, ali i jela od mesa i povrća.

Đumbirova uloga u ublažavanju mučnina i morske bolesti rezultat je njegovog svojstva da djeluje tako da pojačava djelovanje probavnih sokova i neutralizira kiselinu, a ta tvrdnja je i znanstveni potvrđena. U istraživanju na 40 mornara koji boluju od morske bolesti, a uzimali su po 1 gram đumbirova praha, došlo je do znatno manje epizoda preznojavanja i povraćanja u odnosu na 39 mornara koji su primali placebo. Još jedno istraživanje se provodilo na ženama koje su bile podvrgnute velikom ginekološkom zahvatu. Prilikom takvog zahvata, žene su dobivale anesteziju i razne lijekove koji su za nuspojavu imali mučninu i povraćanje. Žene su, također, uzimale 1 gram đumbira u prahu na dan, a pojava mučnine i povraćanja je smanjena jednako kao i kod mornara. Može se koristiti i za spriječavanje jutarnjih mučnina kod trudnica ili kao pomoć kod nuspojava kemoterapije.

Osim djelovanja na probavni sustav i smanjivanje vjetrova, đumbir ima protuupalna i analgetička svojstva pa može pomoći u ublažavanju bolova i upala kod artritisa. Istraživanje na 50 žena koje boluju od artritisa, pokazalo je da uzimanje doze od 5-50 grama svježeg đumbira ili kapsula koje sadrže do 1 gram đumbira u prahu ublažava upalu i bol u zglobovima.

Đumbir može spriječavati i grušanje krvi jednako dobro kao i aspirin, ali bez nadraživanja želudca i drugih popratnih nuspojava.

Za sprječavanje morske bolesti, mučnine, smanjivanja vjetrova i ublažavanje kroničnih bolesti i reumatoidnog artritisa preporučava se uzimanje 100-200 mg standardiziranog ekstrakta đumbira na dan iz tableta ili kapsula, 1-2 grama đumbira u prahu ili komad svježeg korjena veličine 1-2 cm. Te doze je potrebno rasporediti tako da se svakih cca. 4 sata uzme po malo dodatka. Čaj od đumbira možete konzumirati i malo češće, a možete ga kupiti u vrećicama ili ga sami napraviti tako da korijen đumbira izribate i prelite vrućom vodom.

Čaj od đumbira možete koristiti i za ublažavanje simptoma gripe i prehlade i to u količini od 4 šalice čaja na dan.

Ovaj moćan korijen je siguran i ne izaziva tegobe i kao svjež i u kapsualam ili  tabletama. Jedine moguće nuspojave se povremene probavne tegobe do kojih može doći ukoliko đumbir uzimate na prazan želudac. Svježi đumbir uvjek uzimajte s malo hrane, a đumbir u kapsulama i tabletama popijte s puno vode.

 

Kategorija novosti: