Dodaci Prehrani u Bolnicama

Neke stvari se jednostavno ne miješaju. Ulje i voda su poznate tvari, a tu su i bolnica i vitamini.

Bolnica je po definiciji skup osoba pod stresom, bolesnih, ozlijeđenih i nemoćnih. Sva ova stanja zahtijevaju veće količine vitamina i minerala od normalnih. Kada ste posljednji put vidjeli da se u bolnici ili staračkom domu rutinski daju čak i dnevni multivitamini, a posebno konkretne, visoke terapeutske doze suplemenata?

To se može odmah promijeniti, a vi možete pomoći u tome. Pripremite se čvrsto ustrajati u najvažnijim dodacima prehrani, a pregovarati za ostalo što želite dodati.

  1. Ukoliko želite uzeti vitamine prilikom ostanka u bolnici, ponesite ih sa sobom. Pisana izjava vašeg doktora opće prakse da ćete tako i učiniti može vas poštedjeti puno muke. I bez pretjerivanja: bolničko osoblje će često reći pacijentima da ne smiju uzimati ništa što ne dopusti nadležni liječnik. Naravno, ne može se računati ni da ćete dobivati megadoze vitamina. Situacija je slična kao u kinu u kojem vam ne dopuštaju da unesete vlastite kokice ali vam iste neće ni sami prodati. Vitamini i minerali su znatno važniji za ugodan boravak u bolnici od kokica za gledanje filmova.
  2. Ukoliko vam kažu uvjerljivi medicinski razlog zašto ne biste trebali uzimati vitamine, budite hrabri i zatražite znanstvene dokaze. Proučite svaku kiruršku proceduru ili lijek koji vam se nudi. Da li je vitamin doista problem? Kompletne informacije o lijekovima sadržane su u liječničkom priručniku koji se nalazi u svakoj bolnici, ljekarni, knjižnici ili liječničkim prostorima.

Liječnički priručnik sadrži sve o lijekovima koji se dobivaju na recept (kao i OTC lijekovima). Sve njihove nuspojave, kontraindikacije i interakcije sa dodacima prehrani. Vitamini rijetko imaju interakcije s lijekovima, svako upozorenje se nalazi u pisanom obliku. Dapače, najčešće su situacije da upotreba pojedinog lije. iscrpljuje zalihe hranjiva u organizmu (dodatka prehrani). Nemojte  a priori pretpostavljati da su doktor ili sestra zapamtili vezu između vitamina i nekih 3000 lije.

 

Kirurške informacije mogu se dobiti i iz drugih izvora osim vašeg kirurga. Kao pacijent vi ste također potrošač. Informirajte se na vrijeme o svojim pravima i , ustrajte i najvjerojatnije ćete skratiti svoj boravak u bolnici.

 

Neprihvatljivi razlozi za prestanak uzimanja vitamina su:

 

a)      „Vitamini će utjecati na vaše laboratorijske nalaze“  Samo dodajte riječi „uzima vitamine“ na papirologiju. Ukoliko postoji bilo koji specifičan i važan test ili postupak koji jasno zahtijeva obustavu vitaminskih dodataka, možete ih prestati uzimati dan prije i nastaviti neposredno nakon što je gotov. Ovako ćete izgubiti samo jedan dan.

 

b)      „Vitamini će biti opasni nakon operacije“ Budući da svi udžbenici o prehrani ukazuju na znatno povećanu potrebu za vitaminima tijekom cijeljenja rane, to je nelogično.  Ukoliko uzimate lije. za razrjeđenje krvi kao što je kumadin (varfarin) mogu vam reći da su vitamini, a posebno K, C i E nekompatibilni . Kao prvo, vaši suplementi ne sadrže vitamin K već ga proizvode bakterije u vašim crijevima.

Vitamin C može skratiti vrijeme zgrušavanja krvi, a vitamin E ga može povećati. Uzimati jednog i drugog pomaže tijelu da postigne prirodan balans. Ukoliko uzimate kumadin (lije. za razrjeđenje krvi), mora se pratiti protrombinsko vrijeme. Kako vam konstantno uzimaju krv iz nekog razloga protrombinsko vrijeme se može često pratiti. Umjesto da inzistiraju na smanjenju vitamina liječnici mogu jednostavno prilagoditi količinu lije.

c)  „Vitamini su nepotrebni ukoliko dobro jedete“   Ja tvrdim da dugi boravak u bolnici ne bi bio potreban da vas pravilno hrane.  Kako to ne čine, dodaci prehrani su logičan izbor. Kada bi vas u bolnici hranili skoro vegetarijanskom tri četvrtine sirovom prehranom (blendanom ili iscijeđenim sokovima) tada bi bili u pravu. Do tada će bolnička hrana zadržati svoju gotovo „patogenu“ reputaciju i dodaci prehrani su apsolutno opravdani.

Bolnica je svakako njihov teren, ali radi se o zdravlju vašeg tijela. Ništa nemojte prihvatiti bez zadovoljavajućeg obrazloženja.

Bolnice pružaju brigu o zdravlju i spašavaju živote, a spašavat će i mnogo više kada prihvate nutricionističku nadopunu standardnoj terapiji.

Autor:

Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije

Kategorija novosti: