Biotin za zdravu kosu i nokte

Biotin je vitamin koji priprada skupini B vitamina, a možemo ga naći i pod nazivom vitamin B7 ili vitamin H. Ime mu dolazi od grčke riječi bios što znači život. Biotin svoje ime ne nosi bez razloga. On sudjeluje u rastu stanica, sintezi masnih kiselina, metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina ( organizam ih onda može lakše iskoristiti za svoje potrebe) te u boljem iskorištavanju ostalih vitamina B skupine.

Biotin je ključan u procesu proizvodnje energije te u sintezi nekih aminokiselina poput L-leucina, L-isoleucina, L-valina. Također, cijenjen je zbog sudjelovanja u tvorbi keratina koji je glavna građevna jedinica noktiju i kose pa poticanjem tvorbe keratina, biotin pomaže zdravlje i ljepotu noktiju i kose (100 mg biotina/dan može spriječiti gubitak kose kod muškaraca).

Dodaci prehrani s biotinom mogu pozitivno utjecati na kvalitetu slabih i lomljivih noktiju. Istraživanje iz Švicarske dokazalo je da upotreba biotina može povećati debljinu nokta čak i za 25%. Također, pomaže u održavanju zdravog živčanog tkiva i koštane srži te u smanjenju bolova u mišićima.

Biotin se nalazi u mnogim vrstama hrane i zato rijetko dolazi do njegovog deficita, a osim toga zastupljen je i u gotovo svim multivitaminskim pripravcima.

Preporučeni dnevni unos za biotin nije posebno određen, ali se usvojila činjenica da je količina između 30 i 100 µg biotina/dan dovoljna za održavanje zdravog organizma, a ne preporučava se uzimanje više od 900 µg biotina/dan.

Do deficita biotina najčešće dolazi u dojenčadi te kao posljedica nastaje seboreja tj. kronična upala kože koja se manifestira kroz suho i ljuskavo tjeme s crvenim i upaljenim područjima. U odraslih je manjak rijeđe prisutan, ali ako on nastane, može doći do nastanka anemije, depresije, gubitka kose, visokog krvnog šećera, upale kože i mukozne membrane, nesanice, gubitka apetita... 

U velikim količinama biotin može povećati osjetljivost organizma na inzulin pa na taj način razina glukoze u krvi ostaje niska.

Ljudi svoje potrebe uglavnom mogu namiriti pravilnom prehranom ili konzumacijom multivitaminskih pripravaka. Upotreba zasebnih preparata biotina potrebni su samo pri liječenju nekih poremećaja.

Najbolji izvori biotina u prehrani je kvasac, kuhani žumanjak jajeta, proizvodi od soje, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, mahunarke i zobene pahuljice.

Antibiotici, sulfa lijekovi, saharin, kava i alkohol mogu smanjiti dostupnost biotina u organizmu jer uništavaju crijevne bakterije,pa je potreban oprez kod konzumacije istih.

 

Kategorija novosti: