Arganovo ulje

Argan je vazdazeleno drvo , potječe iz određenih područja Maroka gdje se nije mogla uzgajati maslina., a može doseći i 21 m visine. Drvo argana je izrazito izdržljivo, raste na polupustinjskim mjestima, svoje korijenje pušta duboko u zemlju stoga ima i funkciju protiv erozije zemlje.  Plod je nalik na maslinu i sastoji se od otprilike 3 sjemena.

Arganovo ulje se dobiva iz koštica arganovog ploda, a cijenjeno je s obzirom na svoja nutritivna, kozmetička, i ostala medicinska svojstva. Zbog svoje prepoznatljive orašaste arome, vrlo je cijenjen kao dodatak gurmanskim jelima. Zlatnožute je boje dobiven prešanjem koštice koja se prethodno blago prži što naposlijetku i daje tu posebnu aromu. Osim što se koristi u kozmetičke i kulinarske svrhe, daljnja istraživanja pokazuju određene zdravstvene benefite usporedive sa onim kod maslinovog ulja.
Esencijalne masne kiseline se tako zovu s nekim razlogom. Vaše tijelo naprosto ne može bez njih, one pomažu u zdravlju srca i mozga, važne u reguliranju hormona i pomažu zdravlju kose, kože i noktiju. Arganovo ulje sadrži više omega 3 masnih kiselina od maslinovog i više vitamina E od badema .

Primjena arganovog ulja u kozmetici

Arganovo ulje se može direktno koristiti na lice, kožu, kosu ili se dodaje u ostale proizvode.

Za ljepotu kože

Princip dobivanja arganovog ulja za kozmetičke tretmane se razlikuje od onog kao dodatak jelima. Razlika je u prženju koštica ploda, jer se ono termički obrađuje samo onda kada je njegova namjena u kuhinji. Arganovo ulje je bogato masnim kiselinama i ako se koristi kao za njegu kože, ono je hidratizira i regenerira. Trudnice će zaista obožavati ovo ulje jer prevenira nastanak strija zbog visokog postotka linolenske kiseline koja pomaže koži održati elastičnost.

Obiluje antioksidansima te je idealna zaštita od lošeg utjecaja toksina iz zraka, te regenerira posebice kada je u pitanju iziritirana i alergijama sklona koža.  Na taj način ima anti-age efekt. Smanjuje crvenilo, ublažava simptome psorijaze i ekcema. Vitamin E štiti kožu od UV zraka , osim toga, ako već i dođe do opeklina, izrazito je dobar za regeneraciju.

Za ljepotu kose

Arganovo ulje daje sjaj oštećenoj kosi, zaglađuje raspucale vrhove i stimulira njen rast. Ako imate suho vlasište, samo par kapi je potrebno umasirati na tjeme.

Zdravstveni benefiti

Arganovo ulje je bogato  vitaminom E, omega 6 i 3 masnim kiselinama, antioksidansima. Određene studije pokazuju kako arganovo ulje može imati ključnu ulogu u zaštiti srca i to konzumirajući 5 čajnih žličica svaki dan minimalno dva mjeseca. Maslinovo ulje i arganovo ulje imaju sličan mehanizam u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja, smanjuje kolesterol, poboljšava cirkulaciju, sprječava upalne procese, pomaže kod reumatoidnih procesa.  S razlogom se zove tekuće zlato!

Napisala: mag.nutr. Čmrlec Ivana

Kategorija novosti: