5 načina kako umanjiti troškove pravilne prehrane

U današnje vrijeme, unatoč trendu pravilne prehrane I zdravog načina života, cijene svježeg voća, povrća, mesa I ostalih namirnica su iznmno visoke. Svaki odlazak u dućan u nama iznova budi blagi šok I nevjericu, a činjenica da ćemo npr. jednu brokulu platiti gotovo jednako kao I cijeli obrok u nekom restoranu brze hrane nas navodi na to da dobro razmislimo na što ćemo potrošiti teško zarađeni novac. Mi smo se pozabavali tom temom I donosimo Vam 5 načina kako se pravilno hraniti, a pri tome uštediti.

1. NAPRAVITE TJEDNI JELOVNIK I POPIS NAMIRNICA ZA KUPNJU

Siguran način za potrošiti previše novaca u dućanu je krenuti u kupnju bez plana. U tom slučaju, Vaša kupnja se svodi na lutanje između polica pri čemu u svoju košaru ubacujete nepotrebne I skupe stvari. Ako se pravovremeno pripremite, točno ćete znati što trebate kupit I smanjit ćete rizik od nepotrebnog troška. Naravno, ne morate se striktno držati popisa što znači ako se na Vaše popisu nalazi npr. blitva, a špinat je na sniženju, budite slobodni kupiti špinat.

2. PRATITE AKCIJE I SNIŽENJA

Možda Vam hrpetina papira u poštanskom sandučiću ili dugotrajne reklame na televiziji znaju biti zamorne, ali iskoristite to svakodnevno bombardiranje u dobre svrhe. Zabilježite kada je I gdje nešto na sniženju I tada kupujte. Također, u trgovinama u kojima redovno kupujete, napravite posebne kartice za kupce. Cilj takvih kartica je vjernim kupcima osigurati dodatne popuste I pogodnosti.

3. PRAVILNO USPOREĐUJTE CIJENE

Najlakši I najtočniji način za usporedbu cijena je usporedba cijene po kilogramu. Npr. proizvođač 1 prodaje pakiranje od 300 g za 20 kn (66,66 kn/kg), dok proizvođač 2 prodaje pakiranje od 500 g za 25 kn (50 kn/kg). U ovakvom slučaju, sama cijena proizvoda Vas može na brzinu zavesti I posegnut ćete za prvim proizvodom, no upotrebom jednostavne matematike možete izračunati da je drugi proizvod zapravo puno povoljniji.

4. KUPUJTE SEZONSKE I LOKALNE NAMIRNICE

Cijene svježih namirnica u sezoni su mnogo pristupačnije od istih tih namirnica van sezone. Najbolji primjer za to su rajčice koje ćemo preko ljeta platiti oko 10 kn/kg, a preko zime čak I više od 20 kn/kg. Također, cijene lokalno proizvedenih namirnica bi trebale biti niže zbog smanjenih troškova transporta I skladištenja.

5. NEMOJTE SE BOJATI KUPOVATI NAMIRNICE PRED ISTEKOM ROKA TRAJANJA

Često se na policama dućana znaju naći proizvodi koji su sniženi 30-60% zbog isteka roka trajanja. To ne znači da su ti proizvodi pokvareni ili zdrastveno neispravni I ne morate se bojati da će imati negativne posljedice na Vaše zdravlje. Mnoge pakirane prozvode možete koristiti I nekoliko dana nakon samog isteka roka, no svježe namirnice se potrudite iskoristiti što prije.

 

Kategorija novosti: