Blog

Aminokiseline

Aminokiseline su često spominjan pojam u nutricionizmu, medicini, farmaciji i ostalim sličnim znanostima i uglavnom su popraćene pridjevima poput esencijalne, neesencijalne, nužne, korisne... No, znamo li što su zapravo aminokiseline?

Spirulina

Spirulina je naziv koji obuhvaća nekoliko tisuća vrsta plavo-zelenih algi, a odnosi se na jednostanične organizme ili mikroalge koje su vrlo slične bakterijama. U svojoj spiralnoj strukturi imaju pohranjeno mnogo biljnog pigmenta klorifila i zbog toga daju tamnu plavozelenu boju jezerima i barama u kojima se nalaze. Ovaj organizam sposoban se prilagoditi na različite uvijete života i rasta te može stvarati kolonije u okolišu u kojemu je drugim organizmima rast jako težak ili čak i nemoguć.

Ljekovita svojstva meda

Prvi pisani zapisi o medu potječu iz doba Sumerana koji su ga koristili u liječenju rana i kao pomast. Med pomaže bržem zacijeljivanju rana i opeklina. U mnogim starim kulturama imao je prehrambenu i ljekovitu svrhu. Stari Egipćani i Grci koristili su med kao lijek za rane i gastrointestinalne bolesti. Sva nutritivna i ljekovita svojstva meda proizlaze iz njegova kemijskog sastava.

Sve o prehrambenim vlaknima

Zašto su nam potrebna prehrambena vlakna?

Biotin za zdravu kosu i nokte

Biotin je vitamin koji priprada skupini B vitamina, a možemo ga naći i pod nazivom vitamin B7 ili vitamin H. Ime mu dolazi od grčke riječi bios što znači život. Biotin svoje ime ne nosi bez razloga. On sudjeluje u rastu stanica, sintezi masnih kiselina, metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina ( organizam ih onda može lakše iskoristiti za svoje potrebe) te u boljem iskorištavanju ostalih vitamina B skupine.

Utjecaj kofeina na organizam

Ispijanje šalice kave obično povezujemo s dvije situacije. Prva je socijalnog karaktera koja uključuje druženje s prijateljima, poslovne sastanke i razgovore, dok se druga odnosi na razbuđivanje uma i tijela u situacijama kada je to potrebno.
Kava se svrstava među najčešće konzumirane napitke, a takav epitet može zahvaliti privlačnoj aromi i stimulirajućim svojstvima. Stimulirajuća svojstva potiču od aktivnog sastojka kofeina čiji udio varira ovisno o vrsti kave ( robusta ima puno više kofeina od arabike), stupnju prženja kave, načinu pripreme...

Zaštitno djelovanje polifenola iz crnog vina

Kina i Indija zemlje su iz kojih su potekli mnogi dokazi o ljekovitim svojstima nekog bilja, hrane ili pića. Razliku ne čine niti dokazi o blagotvornom djelovanju vina na zdravlje koje se nekada koristilo čak i kao lijek (npr.protiv mučnine) ili kao antiseptik i anestezija.

Sikavica-prirodni čistač jetre

Sikavica je biljka koju možemo naći na livadama i pašnjacima, a često se zna zamijeniti sa čičkom što nije ni čudno jer pripadaju istoj porodici Asteraceae odnosno glavočike. Možemo ju prepoznati po velikim ljubičastim cvijetovima i mnoštu jakih i oštrih bodlji. Odavno je poznata kao biljaka s izrazito ljekovitim svojstvima, a ta ljekovita svojstva dolaze od aktivnih komponenti koje se nalaze u samoj sikavici. Prvi dokazi o njenoj ljekovitosti sežu još iz vremena antičke Grčke, kada je jedan grčki travar spomenuo kao bi mogla pomoći kod ugriza otrovne zmije.

Stranice