Bioflavonoidi

Bioflavonoidi

Iako se često spominju u kontekstu s vitaminima, bioflavonoidi nisu vitamini. Oni su biološki aktivne komponente koje se odlikuju velikim brojem bioloških učinaka, uključujući antioksidacijsko, antibakterijsko, protu-upalno, anti-alergijsko i anti-trombotično djelovanje. Epidemiološka istraživanja upućuju i na njihovu potencijalnu ulogu u prevenciji srčano-žilnih oboljenja i nastanka tumora. S obzirom da se bioflavonoidi uglavnom spominju zajedno s vitaminom C, logično je da voće i povrće bogato vitaminom C uglavnom obiluje i bioflavonoidima. Najčešće spominjani spojevi koji pripadaju skupini bioflavonoida su katehin, kvercetin, rutin i hespedrin.
ZA ŠTO SU KORISNI BIOFLAVNOIDI?
Neki od bioflavonoida, u prvom redu kvercetin i katehin imaju protuupalno i antihistaminsko djelovanje. To znači da spriječavaju otpuštanje histamina i na taj način pomažu u redukciji alergijskih odgovora. Također, sudjeluju i u borbi protiv virusa na način da umanjuju viralnu replikaciju. Zbog svog antioksidacijskog djelovanja pridonose zaštiti kardiovaskularnog sustava i ostalih tkiva. Sve više se ističe uloga bioflavonoida u liječenju mnogih bolesti, zbog dokazane sposobnosti inhibicije specifičnih enzima, stimulacije hormona i neurotransmitera.
PRIRODNI IZVORI BIOFLAVONIODA
Kao što smo već rekli, voće i povrće koje se ističe po količini vitamina C, sadrži i visoke koncentracije bioflavonoida. Dakle, u tu kategoriju ulaze svi citrusi, tamnozeleno lisnato povrće, bobičasto voće, paprika… Zanimljivo je istaknut kako bijela korica na citrusnom voću sadrži puno više bioflavonoida od samog sočnog ploda. Također, i zeleni i crni čaj sadrže veliku količinu bioflavonoida. U crnom čaju listići su potpuno oksidirali, dok su listići za pripremu zelenog čaja prije sušenja lagano pareni. Upravo taj postupak daje zelenom čaju karakterističan blag okus te veću količinu jednostavnih flavonoida, tzv. katehina (oko 27 % u zelenom čaju u odnosu na četiri posto u crnom). Upravo katehini su odgovorni za lijekovita svojsta zeleng čaja.
KOLIKO BIOFLAVONOIDA JE POTREBNO UZIMATI?
Za bioflavonoide ne postoje posebne preporučene dnevne količine. U obliku dodataka prehrani, bioflavonoide možemo pronaći u kapsulama u količini od 50-500 mg. Preporuča se uzimanje bioflavonoida u kombinaciji s vitaminom C.
PREVIŠE ILI PREMALO BIOFLAVONOIDA
Ne postaje dokazi o toksičnim količinama bioflavonoida. S druge strane, premali unos može oslabiti stijenke krvnih žila, povečavajući rizik od nastanka varikoznih vena. Također, nedostatan unos bioflavnoida utječe na sva tkiva i čini ih sklonijim naticanju.