Ljekovito Bilje

Stevia (Stevia rebaudiana)

Stevia se već godinama nalazi na vrhu ljestvice prirodnih zamjena za šećer. Ova biljka potječe iz Južne Amerike gdje se već stotinama godina koristi kao sladilo. Domoroci su svježe lišće stevije dodavali u napitke, dok bi od sušenih listića radili čajeve, tj. biljne infuzije, ili bi ih pak žvakali u suhom ili svježem obliku kao poslasticu.

Sikavica-prirodni čistač jetre

Sikavica je biljka koju možemo naći na livadama i pašnjacima, a često se zna zamijeniti sa čičkom što nije ni čudno jer pripadaju istoj porodici Asteraceae odnosno glavočike. Možemo ju prepoznati po velikim ljubičastim cvijetovima i mnoštu jakih i oštrih bodlji. Odavno je poznata kao biljaka s izrazito ljekovitim svojstvima, a ta ljekovita svojstva dolaze od aktivnih komponenti koje se nalaze u samoj sikavici. Prvi dokazi o njenoj ljekovitosti sežu još iz vremena antičke Grčke, kada je jedan grčki travar spomenuo kao bi mogla pomoći kod ugriza otrovne zmije.

Đumbir kao saveznik ljepote

Čaj od đumbira, bomboni, žvake, sušeni đumbir, đumbir u prahu, kapsulama, tabletama... Sve su to načini na koje možemo konzumirati ovaj magičan korijen i tako pridonijeti zdravlju svoga organizma. Svi smo upoznati s činjenicom da je đumbir prirodni lijek protiv mučnine, da ima protuupalno i analgetičko djelovanje, da može umanjiti bolove i upalu kod artritisa te da ga korstimo za ublažavanje simptoma gripe i prehlade. Sve su to zdrastveni benefiti zbog kojih popularnost đumbira ne jenjava. Osim već spomenutih zdrastvenih benefita, đumbir nam pomaže i u održavanju ljepote.

Funkcionalna svojstva kurkume

Kurkuma je aromatski začin dobiven od sušenih rizoma višegodišnjeg grmlja koji pripada porodici đumbira. Opisano je više od 100 vrsta kurkuma, no Curcuma longa L.  komercijalno je najvažnija. Raste u toplim i kišnim područjima u Aziji i Južnoj Americi, a uzgaja se u Indiji, Indoneziji, Kini, Jamajci i Peruu. Ova izvanredna biljka u središte pažnje došla je zbog raširene upotrebe u kulinarstu, ali i zbog velikog broja zdrastvenih benefita koje nam pruža.

Kurkumin, glavni  aktivni sastojak kurkume, jednako je snažan i jak antioksidans kao i vitamini C, E i beta-karoten. 

Jedan kokos=bezbroj primjena

Kokosova palma tropska je biljka čiji je plod, kokosov orah, zaokupio našu pažnju zbog odličnog nutritivnog sasatava, primamljivog okusa i višenamjenske primjene.

Aloe vera- ublažava kožna stanja i pomaže kod probavnih smetnji

Aloa vera (lat. Aloe Barbadensis M. ) biljka je koja se prvi put spominje već u drvenoj mezopotamskoj civilizaciji oko 2200 godina prije Krista. Tada se njena konzumacija povezivala s laksativnim učinkom, a osim u Mezopotamiji, spominje se i u Egiptu, Grčkoj i Kini. Navodi se kako se gel ove biljke koristio za balzamiranje, ali i kako ga je Kleopatra koristila kako bi očuvala svoju ljepotu. Danas se aloe vera koristi u medicinske, prehrambene i kozmetičke svrhe pa nas ne čudi činjenica da ju se svrstava među najkorištenije biljke sadašnjice.

Ginko- pomoć kod gubitka pamćenja i loše cirkulacije

Ginkgo biloba jedna je od najstarijih biljnih vrsta na svijetu. U Kini raste već više od 200 milijuna godina, a u medicinske svrhe se koristi više stotina godina. Danas se, osim u medicinske svrhe, koristi kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima diljem svijeta.

Đumbir-prirodni lijek protiv mučnine

Đumbir je samonikla i višegodišnja biljka koja raste u dijelovima Kine, Indije, Jamajke i drugi tropskim krajevima, a srodna je javanskom žutom korijenu tj. kurkumi. Od drevne indijske i kineske civilizacije đumbir je primarno cijenjen kao začin koji se dodavao raznim vrstama jela, no kasnije je prepoznat i kao terapeutik pa se danas koristi kao lijek protiv morske bolesti te u liječenju probavnih tegoba.

Okusom koji je istovremeno sladak i ljutkast te s aromom koja podsjeća na limun, đumbir obogaćuje razna jela poput kolača, salata, ali i jela od mesa i povrća.