Blog

Ghee maslac

Ghee maslac je vrsta pročišćenog maslaca koji ne sadrži vodu niti krute tvari iz mlijeka. Na našim prostorima je poznat i pod imenom maslo, a već stoljećima se ghee maslac koristi u indijskim receptima te u holističkom pristupu medicni. Pobornici alternativne medicine vjeruju da ovako pročišćeni maslac ima sposobnost produžiti životni vijek osobe te da je dobar za svaki organski sustav u našem tijelu. Ghee je lako probavljiv pa se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti.

Uloga L-glutamina u organizmu

Glutamin pripada skupini neesencijalnih aminokiselina što znači da ju jetra može sama sintetizirati. Najzastupljenija je u mišićima i jednako kao i ostale aminokiseline sudjeluje u izgradnji proteina koji su osnovne građevne jedinice svih živih bića i svih tkiva te također sudjeluju i u procesima koji su bitni za održavanje funkcija organizma jer su svi hormoni i enzimi u tijelu proteini.

Uloga sjemenki lana u prevenciji bolesti

Jedan od najpopularnijih proizvoda na listi pravilne prehrane zasigurno su sjemenke lana koje igraju važnu ulogu u ljudskom zdravlju već više od 5000 godina. Do sada su bili cijenjeni kao pomoćnici u smanjivanju rizika od raka dojke i prostate, no sjemenke lana sada su se počele isticati i u promociji kardiovaskularnog zdravlja.

Riješite se glavobolje prirodnim putem

Glavobolja je pojava koja je nažalost postala dio svakodnevnog života. Nedostatak sna, nepravilna prehrana, stres, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerno ispijanje kave i alkohola samo su neki od poznatih faktora koji mogu uzrokovati ovu neugodnu pojavu. Kada dođe do riješavanja ovog problema, uglavnom svi posežemo za nekim od brojnih lijekova koji su dostupni na tržištu. Svi ti lijekovi trenutačno olakšavaju bol, no ponekad oni znaju izazvati nuspojave koje osjetimo trenutno ili tek nakon izvjesnog vremena.

Stevia (Stevia rebaudiana)

Stevia se već godinama nalazi na vrhu ljestvice prirodnih zamjena za šećer. Ova biljka potječe iz Južne Amerike gdje se već stotinama godina koristi kao sladilo. Domoroci su svježe lišće stevije dodavali u napitke, dok bi od sušenih listića radili čajeve, tj. biljne infuzije, ili bi ih pak žvakali u suhom ili svježem obliku kao poslasticu.

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje

Mediteranski način prehrane nameće se kao glavni obrazac pravilne prehrane jer u svojim osnovnim postavkama predstavlja pravilnu i uravnoteženu upotrebu namirnica koje osiguravaju organizmu sve nutritivno potrebne tvari. Glavni izvor masnoća u mediteranskoj prehrani je maslinovo ulje čija se upotreba s vremenom proširila na cijeli svijet. Osim privlačnog okusa i arome maslinovo ulje višestruko je korisno za zdravlje, a posebno se ističe u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola, ateroskleroze, hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Nastanak i prevencija osteoporoze

Osteoporoza je “tiha“ bolest koja napada uglavnom osobe starije od 50. godina od čega čak 80% otpada na žene. Karakterizira ju gubitak koštane mase tj. smanjenje gustoće kosti što dovodi do čestih lomova. Maksimum koštane mase doseže se oko 30. godine života i on se uglavnom održava sve do menopauze. To znači da je aktivnost osteoblasta (stanica koje izgrađuju koštano tkivo) i osteoklasta (stanica koje razgrađuju koštano tkivo) u ravnoteži.

Što se događa vašem tijelu kada iz prehrane izbacite šećer?

Bili svjesni toga ili ne, šećer je namirnica koju konstantno unosimo u svoj organizam u prevelikim količinama. Opće je poznata činjenica da šećer čini veliku štetu našem organizmu i da može utjecati na razvoj velikog broja bolesti i ostalih zdrastvenih problema. Reduciranje ili čak potpuno izbacivanje šećera iz prehrane popriličino je teško, a potrebno je i veliko znanje i volja kako bi to uspjeli. Zato smo izdvojili smo nekoliko benefita koji se javljaju kao posljedica redukcije šećera koji vam možda pomognu u donošenju te odluke.

1. SMANJUJE SE RIZIK OD NASTANKA DIJABETESA

Stranice